De gemeente Olen is geselecteerd voor de uitvoering van de Bouwmeester Scan. Met de hulp van het team Vlaams Bouwmeester wil het lokaal bestuur zo een beter en duurzamer ruimtegebruik verkrijgen voor zowel mens als natuur.

We moeten met z'n allen dringend kleiner gaan wonen om zo Vlaanderen leefbaar te houden. Op 21 december 2017 lanceerden de Vlaamse Regering en de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck daarom een oproep aan gemeentebesturen om zich kandidaat te stellen voor de Bouwmeester Scan.

Die Bouwmeester Scan is een nieuwe tool die gemeentebesturen helpt een beleid uit te stippelen om zo werk te maken van een duurzaam en beter ruimtegebruik.

Olen geselecteerd voor Bouwmeester Scan

Op de uiterste indieningsdatum hadden zestig gemeentebesturen zich gemeld. Ook de gemeente Olen diende haar kandidatuur in. De stuurgroep van de Bouwmeester Scan selecteerde uit de talrijke aanmeldingen aan de hand van de verdeelsleutel dertig aanvragen die al in 2018 zullen behandeld worden. Onder meer de gemeente Olen behoort tot deze selectie.

Ruimtelijke transitie

Nog dit jaar buigt er zich een onderzoeksteam over de ruimtelijke context van Olen. Een team van experten brengt dan de ruimtelijke en beleidsmatige sterktes en zwaktes van de gemeente in kaart en reikt een concrete agenda van projecten en ingrepen aan.

Doel is zo het lokaal bestuur bij te staan in de transitie naar een aangenamere, gezondere, beter uitgeruste en meer inclusieve leefomgeving, gekoppeld aan een zorgzamere en duurzamere omgang met het leefmilieu en met natuurlijke hulpbronnen. (pp)