Na jaren leegstand werd de oude pastorij in de schaduw van het klooster van de zusters Franciscanessen in Herentals in 2016 grondig gerenoveerd. Het ruime pand doet nu dienst als koffiehuis Gloria.

In de nieuwe, optimaal gelegen, technische ruimte werden moderne en energiezuinige technieken geïnstalleerd.

Destijds was het pand de verblijfplaats van de rector van het gelijknamige klooster. Later werd het gebouw door de zusters als gastenverblijf gebruikt. Nadien stond het geruime tijd leeg en was het door de jaren heen volledig onderkomen. Na jaren leegstand besloot de zustergemeenschap in 2014 de verouderde woning te koop te stellen.

Het ruime pand met aanpalende tuin werd gekocht door Lien Gebruers (28), die er koffiehuis Gloria – met woongelegenheid erboven – wou starten. Vanuit stedenbouwkundig oogpunt moest de eigenheid van de hoekwoning langs de Nonnenstraat zo goed mogelijk worden bewaard.

Warmteverliesonderzoek
Omwille van de slechte staat werd het pand zo goed als volledig gestript. Het dakgebinte was aan vervanging toe en ook de binnenmuren, de houten plafonds, de ramen en de deuren en de vloeren werden uitgebroken. Oude technieken en elementen zoals de mazouttank en de oude gasketel werden gedemonteerd en verwijderd.

"Voorafgaand aan de renovatie vroeg de bouwheer om een warmteverliesonderzoek uit te voeren. Hieruit bleek dat de aan slagregen onderhevige noorderzijgevel – een op twee ramen na blinde buitenmuur – niet geïsoleerd was. Dit bleek het pijnpunt bij uitstek", vertelt Raf Janssens, zaakvoerder van 4technics uit Noorderwijk.

Omwille van beschadigingen en roetvlekken op de tegen de buurwoning aangebouwde gevelmuur werd ook hiertegen een nieuwe, decoratieve binnenmuur in – op de werf gerecupereerde - ruwe gevelsteen opgetrokken. De buitengevels van de hoekwoning werden eerst uitgeslepen en gezandstraald, daarna opnieuw ingevoegd, en vervolgens geïmpregneerd.

Grote ruimtes, meer daglicht
Op het gelijkvloers werden de bestaande ruimtes herschikt met het oog op meer daglichtinval. De ruimtes met hoge ramen – die deels waren afgedekt met verlaagde houten plafonds – werden in hun oorspronkelijke staat hersteld.

Hybride installatie
Aan de basis van de keuze voor nieuwe technieken lag de warmteverliesberekening die voor de aanvang van de renovatie van de nog niet geïsoleerde noordgevel werd gemaakt. Hierbij werd een simulatie met een geïsoleerde gevel gemaakt.

Vloerverwarming en klimaatplafonds
Wat verwarming betreft, werd op het gelijkvloers voor vloerverwarming gekozen vermits er voldoende opbouwhoogte beschikbaar was.

Op de verdiepingen was deze opbouwhoogte heel beperkt. Mede door de keuze van de bouwheer voor parketvloer werd daarom geopteerd voor klimaatplafonds. Een keuze die logisch aansluit bij deze voor lagetemperatuurverwarming met een warmtepomp.

Ook de elektriciteitsfactuur moest beheersbaar blijven. Wegens de zuidelijke oriëntatie van het dak werd ook in zonnepanelen – met een totaal vermogen van 5,4 kWh – geïnvesteerd. (pb-bouwkroniek)

Foto's Johan Temmerman/NNieuws