Deze week startte het testcentrum in Olen met een proefproject rond coronasneltesten. Het resultaat van deze testen is een kwartier later gekend waarna het via mail overgemaakt wordt.

Om onderzoekers te helpen de resultaten op het juiste moment te analyseren, ontwierpen medewerkers van Technische Dienstverlening een handig controlesysteem.

Zoals de naam sneltest het al zegt, kan deze nieuwe testvorm zeer snel COVID-19 vaststellen. Maar aan het systeem is ook een moeilijkheid verbonden: de onderzoeker moet vijftien minuten na het afnemen van de test het resultaat bekijken.

Wanneer de testafnemer enkele minuten te vroeg of te laat het staal analyseert, zijn de gegevens onbruikbaar.

Groen, oranje of rood licht

Om de onderzoeker te helpen om op het juiste moment de resultaten te analyseren, ontwierpen medewerkers van Technische Dienstverlening Olen een waarschuwingssysteem.

Aan de hand van lampen die aangestuurd worden door een tijdsmodule wordt de onderzoeker verwittigd wanneer het resultaat beschikbaar is.

Na vijftien minuten verschijnt er een groen licht wat aangeeft dat het resultaat bekend is. Enkele minuten later waarschuwt een oranje lamp dat de tijd van het controlemoment bijna verstreken is. Tenslotte is er een rode lamp die aangeeft dat het testresultaat onbruikbaar is.

Het ontwikkelde systeem door Technische Dienstverlening biedt de onderzoekers in het testcentrum een enorme meerwaarde. Het neemt weinig plaats in beslag en is gebruiksvriendelijk omwille van de eenvoudige elektronicasturing.

Bovendien is de apparatuur ook geluidloos. Het is zo ontwikkeld dat het even performant is bij toename van aantal testen in dit proefproject of bij uitbreiding na een positieve evaluatie.

Proefproject voor sneltesten

Olen is één van de drie testcentra in Vlaanderen die geselecteerd zijn voor het proefproject rond coronasneltesten. Het doel van het proefproject is het gebruik van de sneltesten uit te proberen zodat het mogelijk vanaf januari op grote schaal gebruikt kan worden.

Patiënten met coronasymptomen die niet langer dan vijf dagen ziek zijn, komen in aanmerking voor een sneltest. Het coronatestcentrum in Olen is een samenwerking met de huisartsenkring en de lokale besturen Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lille, Kasterlee, Olen, Vorselaar en Westerlo.