De organisatie Therapeuten Voor Jongeren (TEJO) houdt op zaterdag 12 maart een benefietconcert waar ze haar gloednieuwe striproman voorstelt. Het doel: het taboe rond mentale problemen bij jongeren doorbreken. "Blijf niet met je problemen zitten, praat erover!"

TEJO staat voor Therapeuten Voor Jongeren en biedt gratis en onmiddellijke hulp aan tieners met mentale problemen. De organisatie stelt op zaterdag 12 maart, na haar benefietconcert in AMUZ, haar nieuwe striproman 'Emma' voor.

Het stripalbum toont problemen waarmee jongeren te maken kunnen krijgen. "En we tonen hoe onze organisatie tieners kan helpen", vertelt communicatieverantwoordelijke Lieve Van Boxem.

In de strip volg je het verhaal van Emma, een tienermeisje die zich niet lekker in haar vel voelt. Thuis is ze altijd alleen en op school wordt ze gepest. Bij TEJO leert ze praten over haar problemen en hoe ze die kan oplossen.

"Zoek hulp"

Het doel van de strip is om het taboe rond mentale problemen bij jongeren te doorbreken. "We willen jongeren duidelijk maken dat erover praten echt helpt", legt Van Boxem uit. "Blijf niet met je problemen zitten, zoek hulp."

De opbrengst van het benefietconcert wordt gebruikt om de werking van de organisatie te financieren. TEJO is een vrijwilligersorganisatie waar professionele psychologen op vrijwillige basis jongeren begeleiden.

"TEJO is belangrijk omdat het hulp aan elke tiener kan bieden", legt psychologe Leslie Hodge uit. De VRT-journaliste en auteur van 'Verborgen Kopzorgen' werkte tot voor kort als vrijwilliger bij de organisatie. "Jongeren kunnen er anoniem en zonder geld hulp krijgen. Ze kunnen naar TEJO komen zonder dat iemand daarvan afweet. Dat maakt dit project zo waardevol."

Preventieve rol

TEJO wil een oplossing bieden voor de lange wachtlijsten in de professionele hulpverlening. Jongeren kunnen er onmiddellijk hulp krijgen. Zo wil TEJO een preventieve rol spelen en voorkomen dat de problemen erger worden.

Voordat de striproman zaterdag wordt voorgesteld, organiseert TEJO een benefietconcert. Daarin wordt de opera 'Dido & Aeneas' opgevoerd. Aeneas reist in dat stuk naar Italië om er Rome te stichten. Strijkersensemble Entente Cordiale, waarin de vader van een vrijwilliger meespeelt, begeleidt de acteurs tijdens de voorstelling.

Wie het benefietconcert en de voorstelling van de striproman wil bijwonen, kan nog steeds kaarten bestellen. Er zijn momenteel nog zo'n 100 plaatsen vrij.

© 2016 – C.H.I.P.S. StampMedia – Matthias Vanherle