Vanaf 1 juli kan je opnieuw deelnemen aan de jaarlijkse cartoonwedstrijd 'de Olense Kartoenale'. 

Voor de 34e editie kozen de organisatoren voor het hoofdthema 'het hiernamaals'. Het geloof of ongeloof in een leven na de dood is iets van alle tijden.

Archeologen konden aantonen dat Neanderthalers het idee koesterden van een hiernamaals waarbij zij hun doden ritueel voorbereidden op de reis ernaartoe. De oude Egyptenaren stelden tijdens hun leven alles in het werk om de eeuwige zaligheid in 'Amenti' te bereiken.

Gedurende de woelige middeleeuwen hielpen aflaten en pelgrimstochten je kansen toenemen om tussen engelen en heiligen rijstpap te smullen met gouden lepeltjes.

De hemel, het paradijs, Nirwana, de 'Eeuwige Jachtvelden', Amenti, Walhalla, ... het zijn allemaal door de mens bedachte oorden voor het mysterie dat ons te wachten staat en dat gelovige mensen hoopvol stemt.

Thema van Amnesty International: 'recht op vrije meningsuiting'

Het thema van Amnesty International is dit jaar 'recht op vrije meningsuiting'. Als verdedigers van de mensenrechten is voor Amnesty International het vrije woord cruciaal. Sinds hun oprichting komt deze organisatie op voor de vrijlating van alle gewetensgevangenen: mensen die alleen maar vastzitten om wat ze vinden.

Vrije toegang tot informatie, bijvoorbeeld via kranten, televisie of internet, is essentieel voor een goed functionerende rechtsstaat. Denk maar aan de acties die Amnesty voert wanneer dit recht op vrije meningsuiting aan banden wordt gelegd.

Schrijf je in

Ben jij een creatief tekentalent en weet je je weg wel te vinden in deze thema's? Aarzel dan niet en neem deel aan deze cartoonwedstrijd. Van 1 juli tot en met 12 september kan je je inschrijven voor de wedstrijd via www.olensekartoenale.be.

Terug naar de start

De Kartoenale zag in 1989 het licht toen Jos Verschueren, Frank Hoeylaerts en çois Veldeman de Olense Pot weer wat glans wilden geven. Sindsdien heeft deze wedstrijd Olen op de wereldkaart gezet.

De Olense Kartoenale slaat een artistieke brug over sociale, religieuze en politieke grenzen heen. Aan de hand van humor zet ze een oude Olense traditie verder waarin leed en kilte met grappen en zelfspot worden verzacht.  Foto's Johan Temmerman/NNieuws archief.