Op 29 en 30 januari vindt het jaarlijkse Grote Vogelweekend van Natuurpunt plaats.

Tijdens dit weekend roepen we iedereen op om een kwartier vogels te tellen in de tuin of op het balkon. Vorig jaar telden ruim 79.000 mensen mee. Bijna een verdubbeling van het jaar voordien.

Vogels kijken, voederen en soigneren zit in de lift, en na het weekend weten we ook of dit meer vogels oplevert?

Vorig jaar telden een recordaantal mensen mee: 79.300. Een spectaculaire toename tegenover het jaar voordien: 44.672.

Alles wat met vogels kijken te maken heeft, kent een grote stijging. De omzet van alle vogelgerelateerde producten in de Natuurpuntwinkel steeg met 37,5% en het aantal vogelwaarnemers in waarnemingen.be en ObsIdentify nam toe met 120%.

Corona gaat hier met de pluimen lopen want deze toename is merkbaar sinds het begin van de coronacrisis. Mensen ontdekten massaal de natuur dicht bij huis en het plezier van kijken naar vogels in de tuin.

Ambassadeurs van Het Grote Vogelweekend

Acteur Michaël Pas is geen nieuweling en bespiedt de vogels in zijn stadstuintje al jaren: "Vanuit mijn keukenraam kijk ik op mijn kleine tuintje van nog geen 50 vierkante meter. Al sinds ik hier woon, probeer ik vogels te lokken en te spotten. Voor wie ogen en oren open houdt, is er altijd wel iets te beleven. Zelfs in een kleine stadstuin."

Michaël draagt samen met schrijfster Sarah Devos, de sjerp van ambassadeur van Het Grote Vogelweekend.

Haar fascinatie voor vogels kijken begon met het tekenen van vogels voor Het Bosboek: "Ik heb lang gedacht dat er bij ons alleen maar saaie, bruine vogeltjes zaten en dat die allemaal hetzelfde waren, tot ik dat mooie geel en blauw van een pimpelmees, of de aquarelkleuren van zo'n gaai eens van dichtbij ging bekijken. Prachtig!"

Voorspelling

"We zien klassiek 'hedendaags winterweer', lees: het is zacht. Geen vriestemperaturen. Daardoor zullen vooral de 'vaste' vogels in de tuin opduiken zoals vinken, mezen, roodborstjes en de huismus", zegt vogelkenner Gerald Driessens.

"Daarnaast is het afwachten of de merel en de zanglijster weer meer voorkomen, na de dramatische impact van het usutuvirus op de populatie. En hoe het met de aantallen van de groenling zit, die erg gevoelig is voor de parasitaire aandoening Trichomonas gallinae, ook wel het geel genoemd."

Iedereen klaar? Tellen maar!

Trek tijdens Het Grote Vogelweekend op 29 en 30 januari een kwartiertje uit en ga lekker zitten voor je raam om de vogels te spotten die in je tuin of op je terras neerstrijken.

Op vogelweekend.be vind je een tellijstje om in te vullen én tips hoe je de vogels herkent. Geef je resultaten door vóór zondag 30 januari middernacht. Vorig jaar veroverde de huismus vlot de eerste plaats, op het pootje gevolgd door de koolmees en de vink. Benieuwd hoe ze het dit jaar zullen doen!

Vogeltelweek voor scholen

Ook scholen doen mee met de vogeltelling. Van 24 januari tot 28 januari tellen duizenden leerlingen de vogels op hun speelplaats.

Zo leren ze de dieren van dichtbij kennen en doen ze mee aan het grootste vogelonderzoek in Vlaanderen.

www.vogeltelweek.be

De resultaten van het Grote Vogelweekend en de Vogeltelweek voor Scholen worden verwacht op maandag 31 januari om 12u.

Foto © Wim Dirckx/N.