Telecomoperator Telenet en de toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie imec in Heverlee gaan de krachten bundelen rond Internet of Things en slimme steden.

Dat werd vandaag aangekondigd in het gloednieuwe innovatiecentrum dat Telenet vandaag in Brussel opende in aanwezigheid van Alexander De Croo, minister van Telecom en Digitale Agenda. Dat centrum moet innovatie in België rond de nieuwste en geavanceerde media- en telecommunicatietechnologieën helpen te stimuleren.

De samenwerking met imec is daar een concreet voorbeeld van.

Innovatie heeft altijd in het DNA van Telenet gezeten. Vandaag, in aanwezigheid van Minister Alexander De Croo, John Porter, CEO van Telenet, Balan Nair, CTO van Liberty Global, en Rudi Cartuyvels, EVP van imec, heeft Telenet die "drive for innovation" kracht bijgezet, met de opening van een eigen innovatiecentrum.
5G en Internet of Things: dat wordt de primaire focus van het nieuwe innovatiecentrum

Telenet gaat daarvoor een meerjarige samenwerking aan met imec. De focus van dit partnerschap zal op Internet of Things (IoT) liggen: dé nieuwe internetrevolutie waarbij miljoenen apparaten met elkaar verbonden zullen worden.

Telenet zal binnen de samenwerking ook deelnemen aan het 'City of Things'-programma van imec, ondersteund door de Stad Antwerpen en het Vlaamse Gewest.

Als onderdeel van dat programma wordt onder andere een deel van Antwerpen omgevormd tot een zogenaamde Smart Zone, een proeftuin, waarin bedrijven, onderzoekers en inwoners kunnen experimenten met slimme technologieën die het leven in de stad aangenamer, efficiënter en duurzamer moeten maken.

In deze Smart Zone zullen data gemeten worden met een fijnmazig netwerk aan sensoren. Die data, bijvoorbeeld over de luchtkwaliteit, het (fiets)verkeer of het energieverbruik zullen real-time ter beschikking gesteld worden van alle betrokkenen.
Telenet zal binnen de Smart Zone zijn netwerk upgraden naar NarrowBand Internet of Things-technologie (NB-IoT).

Dat is een internationaal gestandaardiseerde technologie die op een efficiënte manier apparaten met het internet verbindt.

Telenet maakt hiermee meteen duidelijk dat het voor zijn IoT diensten gebruik zal maken van NB-IoT, een nieuwe technologie die gebruik gemaakt van gelicenseerd spectrum en ontwikkeld en ondersteund wordt door de GSMA[1], de standaardisatie organisatie die meer dan 800 mobiele operatoren verenigt.

"'Wij zijn zeer opgetogen met de toetreding van Telenet als strategische partner in onze City of Things en Internet of Things programma's," zegt John Baekelmans, Vice President Smart Cities bij imec.

"Concreet betekent dit dat Telenet zijn NB-IoT technologie zal uitrollen in de Antwerpse Smart Zone, waardoor die beschikbaar wordt voor bedrijven en onderzoekers om proeftuinonderzoek te doen naar IoT oplossingen voor een slimme en leefbare stad. Daarnaast zullen imec en Telenet ook samenwerken aan de volgende generatie IoT oplossingen."

"We evolueren steeds sneller naar een geconnecteerde samenleving. Bij Telenet willen we hier een voortrekkersrol in opnemen en zo onze positie in België als meest innovatief telecommunicatie- en entertainmentbedrijf behouden. Maar we zijn er ook van overtuigd dat de beste innovatie voortvloeit uit samenwerkingen tussen verschillende partners.

We zijn dan ook uitermate blij dat we een overeenkomst hebben kunnen sluiten met Imec voor een meerjarige samenwerking rond toepassingen in IoT.

kijken er naar uit om samen met Imec het City of Things project in Antwerpen helpen vorm te geven en in ons innovatiecentrum gebruik te maken van de grote expertise die Imec heeft op vlak van chiptesting " aldus Dieter Neuwdorp, SVP Strategy & Corporate Development van Telenet. (pp) Foto imec