Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Telenet: "Regulering niet in voordeel consument"

Telenet is er niet in geslaagd om de openstelling van de kabel tegen te houden. Dat betekent dat concurrenten binnenkort gebruik zullen mogen maken van het netwerk van Telenet.

Het bedrijf wacht de uitspraak ten gronde af, maar stelt dat een regulering niet per se voordelig uitpakt voor de consument.

Het hof van beroep van Brussel heeft de vraag tot schorsing van het openstellingsbesluit van de regulatoren verworpen. Dat meldt de redactie vanTrends op basis van een niet genoemde 'goede bron'. Telenet wil voorlopig geen commentaar geven, maar bevestigt wel al dat er een uitspraak is. Concurrent Mobistar bevestigde de uitspraak van het parket ondertussen wel.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben. Vorig jaar beslisten de Belgische telecom- en mediaregulatoren dat de kabelnetwerken van Telenet, Voo en Numéricable moesten worden opengesteld voor de concurrentie. Maar Telenet tekende beroep aan.

De uitspraak is vooral goed nieuws voor een partij als Mobistar. Tot dusver moest het lijdzaam toezien hoe concurrenten tv, telefonie, internet en gsm-gebruik in één pakket konden aanbieden. Het tv-alternatief van Mobistar, via satelliet, is echter geen succes. Toegang tot de kabel zou het Mobistar-pakket een stuk aantrekkelijker kunnen maken.

De uitspraak in een gelijkaardige procedure door de Franstalige kabeldistributeurs valt op 9 oktober. Voor de zaak die door Telenet was aangespannen wordt de uitspraak ten gronde pas volgend jaar verwacht.

'Arrest komende dagen analyseren'

Telenet erkent in een communiqué de uitspraak van het Brusselse hof van beroep. 'Telenet zal de komende dagen het uitvoerige arrest verder analyseren', aldus het persbericht. Het bedrijf zegt echter eerst nog de uitspraak ten gronde af te wachten. Telenet waarschuwt ook dat het ontwerp van het referentieaanbod nog moet worden goedgekeurd door de regulatoren en de Europese Commissie voor er kan overgegaan worden tot een definitieve kabelregulering.

Het bedrijf stelt verder dat een regulering niet in het voordeel speelt van de consument: 'Terwijl de prijs voor kabeltelevisie momenteel zeer laag is, zal innovatie door kabelmaatschappijen mogelijk onder druk komen.'

'De huidige sterke concurrentie in België heeft er toe geleid dat de consument vandaag geniet van één van de laagste prijzen voor kabeltelevisie in Europa en gebruik kan maken van zeer vooruitstrevende diensten voor digitale TV', aldus Telenet. 'Bovendien is de prijs voor kabeltelevisie vandaag al gereguleerd door de FOD Economie.'

'De omroepmarkt is een zeer dynamische markt waarin momenteel meer dan zes operatoren actief zijn die TV-diensten aanbieden, naast het groeiende en gratis aanbod van TV via het internet,' besluit het bedrijf. 'Telenet zal er dan ook alles aan doen om deze gunstige concurrentiële situatie voor de consument te vrijwaren.'

Deel dit artikel