Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tenor van 15 uit Westerlo triomfeert in Schubert bij debuut in Brussel

Tenor Door
De piepjonge tenor Door Van Bergen (15) uit Westerlo debuteerde gisteren in Brussel als solist in de Messe nr. 2 in G van Franz Schubert.
 
Op uitnodiging van Brussels Choral Society o.l.v. de Amerikaanse artistiek directeur Eric Delson vertoefde Door in het gezelschap van gerenommeerde solisten zoals de Canadees Matthew Zadow (bariton) en de Belgische Julie Gebhart (sopraan).
 
Zijn debuut werd onthaald met een minutenlange staande ovatie.
 
Door zingt al sinds zijn 11e in het koor Villanella in Geel, en wordt sinds zijn 12de opgeleid als zanger door tenor en zangdocent Teun Michiels uit Hulshout.
 
Door speelt al sinds zijn 3e levensjaar altviool, en sinds zijn 11e zingt hij in het kinderkoor Villanella o.l.v. An Alen in Geel. Het is echter pas tijdens een proefles bij tenor en zangdocent Teun Michiels dat er iets begon te dagen: Door heeft een heel bijzondere stem.
 
Door startte vervolgens op zijn 12 met zanglessen, en korte tijd later beleefde hij al zijn eerste solo optreden. Hierop volgden er meer, en heeft hij in 2022 zijn internationaal debuut mogen meemaken met een solorecital op het Festival Vocallis in Maastricht (NL) met Peter Jeurissen aan de piano.
 
Gisterenavond was het dan zover. Samen met Brussels Choral Society en Ensemble Orchestral de Bruxelles stond Door op zijn 15e voor zijn debuut zowel in oratorio als met orkest.
 
Geflankeerd door twee ervaren topsolisten, Julie Gebhart (sopraan) en Matthew Zadow (bariton), en onder leiding van de charismatische Eric Delson vertolkte Door de tenorsolo’s van de mooie mis van Schubert. Een mis die Schubert zelf schreef toen hij zelf nog maar 18 jaar was.
 
Een minutenlange staande ovatie was het orgelpunt van een onvergetelijke avond voor iedereen die er bij was in de Sint-Jan-Berchmanskerk in Brussel.
 
“Een diamant van een ongekende schoonheid”, zegt zangdocent Teun Michiels, over zijn pupil. En een jong verhaal dat ongetwijfeld wordt vervolgd.  Foto Kurt Liefsoons/ NNieuws.
Tenor Door

Deel dit artikel