U bent hier

Tentoonstelling ‘Monument’

Herentals
03.04.2014 - 18.56u
Door: Franky Van Leeuwen

In het kader van de Week van de Amateurkunsten (WAK),  organiseert de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst Herentals de tentoonstellingMonument .

Het thema van de WAK, “De Groote Kunst” verwijst naar de Groote Oorlog, de eerste wereldoorlog tussen 1914-1918.  Oorlog is een lelijk iets. Maar, wat lelijk is, inspireert. Zo ook in de kunst. Kunst kan een uitlaatklep zijn om met de gruwel van oorlog om te gaan. Beelden, belevenissen, gebeurtenissen en gevoelens zetten kunstenaars aan het denken en aan het werken. De kunst die hieruit voortvloeit kan gruwelijk, confronterend maar ook bijzonder mooi zijn. Dat oorlog inspireert, is iets van alle tijden. Doorheen de kunstgeschiedenis werden beroemde slagen afgebeeld, heroïsche oorlogshelden vereeuwigd en het lijden van de mens onder oorlog aangekaart.

De leerlingen van de ateliers keramiek en vrije grafiek lieten zich inspireren door oude oorlogsmonumenten. Een oorlogsmonument is een gebouw, standbeeld of ander bouwwerk opgericht om een oorlog of overwinning te vieren, of om hen die stierven of gewond raakten in een oorlog te herdenken. Ze interpreteerden dit thema ruim en ontwierpen een soort van fictieve monumenten. Sommige van die monumenten zien er verweert en oud uit . Alsof ze symbool staan voor de verwaterende herinnering aan een lang voorbije veldslag. De betekenis van heroïek en tragiek gaan met de tijd soms verloren en wat overblijft, is een vreemde sculptuur in brons of steen waar vele zelfs de aanleiding niet meer kennen.

Vijf duo’s van telkens een grafieker en keramist gaven aan de hand van een unieke beeldtaal, vorm aan het thema. Ze werkten samen aan één werk. Er werd gezocht naar een spannende combinatie van deze uiteenlopende technieken. De unieke samenwerking tussen de twee disciplines resulteert in een zowel vormelijk als inhoudelijk interessante tentoonstelling.

Tentoonstelling Monumenten van 24 april tot en met 24 mei 2014.

De vernissage vindt plaats op woensdag 23 april om 20 uur in de Vitrine, de galerie van de academie..

Open op maandag, dinsdag en woensdag van 13 uur tot 22 uur en op zaterdag van 9 tot 13 uur.

Gesloten tijdens de schoolvakanties.
 
Info: Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst, Markgravenstraat 77 , 2200 Herentals
014.28.51.55 , academie.beeldende.kunst@herentals.be
www.uitinherentals.be/kunstacademie

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto