Een nieuwe artistieke wind waait door de Herentalse Sint-Waldetrudiskerk. De leerlingen van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst Herentals gaan er de confrontatie aan met de klassieke meesterwerken en maakten interpretaties van het kerkelijke erfgoed…

In de ontwikkeling van een kunstenaar is het kijken naar oude meesters altijd belangrijk geweest. Het imiteren en interpreteren van getalenteerde voorgangers was voor vele kunstenaars een uitgelezen manier om hun technieken en kennis te doorgronden.

De Sint-Waldetrudiskerk  in Herentals herbergt vele kunstschatten zoals schilderijen van Ambrosius en Frans Francken, Moeyaert, De Vos en Coxie. Dit is dan ook een uitgelezen plek voor de studenten schilderkunst van de academie om de confrontatie aan te gaan met 16de en 17deeeuwse meesters. De leerlingen kregen de kans om wekenlang, ter plaatse te werken aan een minutieuze kopie van één van de oude schilderijen. Met ondersteuning van hun docent legden ze zo langzaam het metier van de oudere generaties schilders bloot. Het ontzag voor het oeuvre van de “Bovenkerk” werd er alleen maar groter door. Het bleef niet alleen bij het imiteren van de werken. Er werd ook gewerkt aan eigen hedendaagse interpretaties van de schilderijen. De eeuwenoude doeken van de kerk zetten hen aan tot nieuwe creaties.

Ook de leerlingen van de afdeling tekenkunst lieten zich inspireren in de kerk. Het imposante kerkinterieur bleek een bijzondere uitdaging om te tekenen in houtskool, inkt en potlood.

Het werd voor de leerlingen een bijzondere ervaring, om zo lang te kunnen werken in de kerk met haar knappe interieur, en haar rijke kunstcollectie te ontdekken en te omarmen.

Het resultaat van dit artistieke avontuur is van 27april tot en met  11 mei 2014 te bezichtigen in de Sint-Waldetrudiskerk zelf.

In de tentoonstelling ‘Waldetrudis’ worden de vele schilderijen en tekeningen van de studenten getoond langs de oude kunstwerken die hen tot inspiratie dienden. De nieuwe en oude creaties samen, geven een interessante artistieke botsing. Waldetrudis is dan ook een aanrader voor al diegene die de kerk eens in een ander licht willen aanschouwen, en wil zien hoe oude en nieuwe kunstwerken tegenover elkaar staan in een boeiende en afwisselende tentoonstelling.

Tentoonstelling Waldetrudis van 27 april tot en met 11 mei.

De vernissage vindt plaats op zondag 27 april om 14 uur met openingswoord van schepen Ryken en toelichting door docent schilderkunst Maarten Vansina.