In de Whitehouse Gallery loopt van 5 mei tot 9 juni de duo-tentoonstelling 'Intersecties' van Greet Van Autgaerden & Stijn Cole.

'Intersecties' van Greet Van Autgaerden & Stijn Cole

'De expo Intersecties gaat niet alleen over de raaklijnen in het werk Stijn Cole en Greet Van Autgaerden, ‘intersecties’ kunnen we ook interpreteren als ‘snijlijnen’ die dwars doorheen de horizon van het klassieke, picturale landschap gaan.  

Intussen weten we dat complexe interacties in de ecosystemen van de aarde voorbij de ‘horizon’ gaan.  Zo kan bijvoorbeeld CO2 uit de atmosfeer opgaan in het water van de hydrosfeer, chemische verbindingen maken in de biosfeer (bijvoorbeeld in schelpen) om finaal in de geologische sfeer via vulkanen weer in de atmosfeer terecht te komen.

Het ‘transversale’ in de sferen en lagen van het landschap ontdekte ook kunstenaar-onderzoeker Loek Grootjans. Hij beweert dat Mondriaan in het begin van zijn carrière in Domburg zulke prachtige tintelende zeelandschappen zag en schilderde, dankzij de schittering van zoutkristallen die bij warm weer via stromingen van het zeewater in de lucht terechtkwamen.  

Dergelijke observaties helpen ons om het beeld dat we hebben over natuur te laten evolueren en verdiepen. Dankzij het werk van Greet Van Autgaerden en Stijn Cole krijgen de fantasieën die we hebben over de natuur een nieuwe vorm. Ze creëren nieuwe ecologiën en ‘intersecties’ in ons denken.'

‘Yellow zone / Yellow free zone’ van Adrien Lucca

In de Whitehouse Project Space loopt van 5 mei tot 9 juni de solo-tentoonstelling ‘Yellow zone / Yellow free zone’ van Adrien Lucca – Vernissage 5 mei van 16 u tot 19 u

Adrien Lucca (geboren 1983 in Parijs, woont en werkt in Brussel) is professor in de 'National school for visual arts La Cambre' in Brussel.

'Ik hou mij vooral bezig met visuele experimenten op basis van een wetenschappelijke methode. Zonder vooraf te weten hoe het resultaat zal zijn, probeer ik manieren te bedenken om visuele objecten te materialiseren door ze te formuleren in de wetenschappelijke taal van de kleurentheorie.

Met behulp van fysica en kleurmanagement volg ik een methodologie waarbij de interactie tussen kleuren en licht de sleutel is.'

De tekeningen van Adrien Lucca tonen vaak het procesmatige dat eigen is aan deze analyses en corresponderen vormelijk met een kleurenstudie. Tegelijkertijd experimenteert de kunstenaar met geometrische figuren en optische illusies die de toeschouwer op een actieve manier betrekken.

Ze (mis)leiden de ogen en nodigen uit tot een dans waarbij de kijker heen en weer wandelt voor het werk om de samensmelting en de segregatie van kleurlijnen waar te nemen. Een reeks nieuwe werken werd dan weer uitsluitend door computerprogramma’s en een printer uitgevoerd.

De toets van de kunstenaar lijkt daardoor te zijn gereduceerd tot het ingeven van formules. Het resultaat is zelfs voor hem grotendeels een verrassing, maar blijft wel het gevolg van zijn vooropgestelde parameters. Ook in deze werken is het procesmatige en het onderzoek van belang, hoewel het resultaat er meer als een afgewerkt product uitziet.

In 2015 stichtte hij 'The Studio Adrien Lucca', een bedrijf dat monumentale kunstwerken produceert door gebruik te maken van diverse media.

Praktisch

Whitehouse Gallery - Groot Park 2, 3360 Lovenjoel - – vernissage 5 mei van 16 u tot 19 u.

twh@thewhitehousegallery.be

www.thewhitehousegallery.be