Bij een schietpartij op een strand bij twee toeristische hotels in de Tunesische stad Sousse zijn minstens 27 doden en zes gewonden gevallen. Een van de aanvallers is door de politie gedood, zo bevestigt het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken openden twee gewapende mannen het vuur op het strand van het hotel Marhaba Impérial in El Kantaoui, nabij Sousse. Volgens het ministerie zijn er nu al zeker 27 doden gevallen. Onder hen ook één van de aanvallers die gedood werd door de politie. De Tunesische media hebben het over vier aanvallers.

Er verblijven 51 Belgen in het hotel waar een aanslag werd gepleegd.

De FOD Buitenlandse Zaken heeft om de families van landgenoten die zich in Tunesië bevinden, in te lichten  : info nr. 02-501 40 00

Via zee

Volgens ooggetuigen kwamen de aanvallers via zee. Eén gewapende man is gedood en de politie maakt nog jacht op de andere dader.

Volgens ooggetuigen is er op het strand een vuurgevecht geweest tussen de schutters en veiligheidsdiensten bij het vijfsterrenhotel RIU Imperial Marhaba. Op een foto die verspreid wordt op Twitter is een man in een zwembroek te zien die bewegingloos op het strand ligt, met zijn gezicht in het zand.

Tunesië is in de hoogste staat van paraatheid sinds de aanslag van drie maanden geleden op het Bardo museum in de hoofdstad Tunis. Daarbij kwamen 22 mensen om het leven.

Terreuraanslag op Frans gasbedrijf: 1 dode

Bij een aanslag tegen een fabriek voor industrieel gas in Saint-Quentin-Fallavier, vlak bij de Franse stad Lyon, is een dode gevallen. Twee personen zouden lichtgewond geraakt zijn. Het gaat mogelijk om een jihadistische aanslag. Eén verdachte is gearresteerd, en volgens de laatste berichten zou ook een tweede verdachte zijn opgepakt.

Rond 10 uur vanmorgen ramde een auto de hekken rond het bedrijf Air Products in Saint-Quentin-Fallavier, ten zuidoosten van Lyon in het departement Isère. Volgens de Franse radiozender Europe 1 zou de auto met twee inzittenden daarop op enkele gasflessen ingereden zijn. Dat veroorzaakte een enorme ontploffing.

Air Products is een Amerikaans bedrijf, er wordt vloeibare lucht verwerkt. Volgens lokale politica Joëlle Huillier op de zender BFMTV waren er vooraf geen bedreigingen tegen het bedrijf geweest. "Daarom zijn we ook heel erg geschrokken, want aanslagen gebeuren altijd elders, zoals in grote steden, maar niet in een logistieke zone op het platteland." 

IS : veel doden en gewonden bij aanslag op moskee in Koeweit-Stad

In Koeweit-Stad heeft IS een aanslag gepleegd op een sjiitische moskee. Daarbij zijn zeker acht mensen om het leven gekomen. Sommige media spreken van 16 doden.

Zo'n 25 mensen zijn gewond geraakt. Gevreesd wordt dat het aantal doden nog zal stijgen, omdat er gewonden in kritieke toestand naar het ziekenhuis zijn gebracht.
Zelfmoordenaar

De dader liep het terrein van de Imam al-Sadeq-moskee op en blies zich daar op. Dat gebeurde tijdens het vrijdagmiddaggebed en dan zijn er altijd veel gelovigen in het gebouw.

(vrt)  foto twitter