U bent hier

Tesla Motors bouwt nu ook batterijen voor thuisgebruik

Internationaal
02.05.2015 - 00.45u
Door: Herman Gezelle

Tesla Motors, de Amerikaanse producent van elektrische auto's, gaat nu ook batterijen voor huisgebruik aan de man brengen. Dat zou woningen onafhankelijk van het elektriciteitsnet kunnen maken.

De altijd inventieve CEO van Tesla, Elon Musk (foto), heeft zijn plannen aangekondigd tijdens een grootscheeps media-event in Los Angeles. Tesla zou de nieuwe batterijen deze zomer al in de Verenigde Staten aanbieden en dat "kan de hele energie-infrastructuur van de wereld veranderen". Nog volgens Musk is de nieuwe batterij "zelfs een cruciale stap naar een toekomst zonder CO2-uitstoot".

De "Powerwall", want zo heet het revolutionaire ding, is een herlaadbare lithium-ion-batterij met een vermogen van 7 kilowattuur of 10 kilowattuur. De eerste zal in de VS 3.000 dollar kosten, de tweede 3.500 dollar, maar dan wel voor de technici die de batterij installeren. Ter vergelijking: met één kilowattuur kan je twee dagen aan een stuk op een pc werken.

Tesla ziet een groot aantal mogelijke toepassingen voor de Powerwall. Mensen die thuis zonnepanelen of een installatie voor windenergie hebben, zouden de daaruit verkregen stroom op de batterij kunnen opslaan. Nu die gaat gewoon weg in het stroomnet als je die niet gebruikt.

De batterijen zouden ook gebruikt kunnen worden als reserve als er een stroomonderbreking is of zouden huizen zelfs onafhankelijk van het stroomnet kunnen maken, bijvoorbeeld in afgelegen gebieden waar er geen netwerk is.

Nu is Tesla niet de eerste maatschappij die een dergelijke batterij voor huisgebruik verkoopt. Ook General Electric en LG uit Zuid-Korea doen dat al.

Wel mikt Tesla nu duidelijk op andere markten dan die van electrische auto's, waarvan de verkoop in de VS en elders hoe dan ook lager uitvalt dan verwacht. (vrt)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto