U bent hier

Tessa Wuyts wint Publieksprijs BoekGoud genre ‘rouwverwerking’ en overalltitel Publieksprijs

Kempen regio | Olen | Vlaanderen
23.03.2018 - 11.59u
Door: Mark Jaspers

Tessa Wuyts uit Olen won de publieksprijs en de overalltitel van de schrijversverkiezing BoekGoud. Uitgeverij Boekscout overhandigde het felbegeerde BoekGoud tijdens het Soester Boekenbal als afsluiting van de Boekenweek.

Jaarlijks wordt als tegenhanger van het Boekenbal (voor gevestigde namen), de BoekGoud-prijs uitgereikt aan (veelal) debuterende auteurs. Uitgeverij Boekscout, de grootste moderne uitgeverij van Nederland en België, wil met de prijs auteurs stimuleren om met hun schrijftalent aan de slag te gaan.

De publieksverkiezing
Tessa Wuyts won met haar boek 'Brief uit de hemel - Wanneer afscheid geen vaarwel is' de publieksprijs in het genre 'rouwverwerking' en de overalltitel Publieksprijs BoekGoud 2017.

De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. Bijna tienduizend enthousiaste lezers bepaalden wat de beste boeken van 2017 waren. Via een online verkiezing streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun eigen genre.

In elk genre won het boek met de meeste stemmen. In de tweede ronde streden alle genrewinnaars tegen elkaar voor de overalltitel. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede ronde gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld. Enkele lovende woorden van de stemmers luidden:

"Geschreven met liefde en oprechte gevoelens. Een waargebeurd verhaal. Door een prachtvrouw waar ik mijn hoed voor af doe."

"Het leert je met een vreselijke pijn te leven, weten dat je niet alleen bent. Dankzij dit boek heb ik dit ook aan mijn kinderen kunnen uit leggen."

Toelichting uitgever

Ook ontving ze een zeer lovende beoordeling van de uitgever: Iemand uit je omgeving verliezen heeft altijd een zware impact. In de regel is dit voor kinderen een abstracte gebeurtenis waar wat uitleg bij zal moeten komen.

'Wanneer het dan gaat om het verlies van een ongeboren kind, waar al veel uitleg aan vooraf is gegaan om de komst van een broertje of zusje te verklaren, is deze uitleg op zijn minst complex te noemen.

Met jouw verhaal over Levi en Charlotte weet je toch vat hierop te krijgen. Door de tekst eenvoudig te houden en gebruik te maken van veel dialogen, zorg je ervoor dat de boodschap een heldere vorm krijgt. Je schuwt er niet voor om het grote verdriet van alle omstanders te beschrijven.

Dat is fijn, want ook de rouw om het kind heen zal een plek moeten krijgen. De illustraties zijn levendig en weten de aandacht van de kleine lezer vast te houden. Heel mooi gedaan!'

De BoekGoud verkiezing
BoekGoud geldt als een erkenning voor de prestaties van de deelnemende auteurs en heeft als doel schrijvers te stimuleren om hun creativiteit ten volle te benutten, te ontwikkelen en te etaleren en daarbij het plezier te ervaren dat met het schrijven samengaat.

"Deze prijzen gelden echt als de bevestiging van het harde werk van de auteur", aldus Erwin de Haan, directeur van uitgeverij Boekscout. "Ik ben blij dat wij zoveel verhalen het podium mogen geven dat het verdient. Wij laten hierbij onze onbevangenheid niet inperken door welk genre dan ook. Dus of het werk nu een roman, biografie, dichtbundel, managementboek of chicklit betreft, het wordt van harte welkom geheten."

Totstandkoming titels:
Alle boeken die tussen 1 februari 2017 en 31 december 2017 werden uitgegeven door uitgeverij Boekscout maakten kans op één van de drie vakjuryprijzen en de overall publieksprijs.

De publieksprijs is de prijs van het lezende publiek. De lezers bepaalden wat de beste boeken van 2017 waren. Per genre streden de boeken onderling om de winnaar te worden in hun genre. In elk genre won het boek met de meeste stemmen.

In de tweede ronde streden alle genrewinnaars tegen elkaar voor de overalltitel. De overallwinnaar is het boek dat in de eerste en tweede ronde gezamenlijk de meeste stemmen heeft verzameld.

Losstaand van deze publieksprijzen nomineerde de vakjury negen auteurs in drie categorieën. De jury maakte een inhoudelijke keuze voor het beste boek in de categorieën: fictie, non-fictie en Boekscout YO! (jong talent).

imageMeer nieuws

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals 26.01.2021 - 17.06u reading time7min

Gratis kaartjes voor uw coronahelden

Wilt u uw coronaheld(en) bedanken met een origineel wenskaartje? Vraag dan een gratis pakketje van vier kaartjes aan via www.herentals.be/coronahelden of haal het op bij · de dienst toerisme (Grote Markt 35) · de KringKruidenier (Lierseweg 132) · de bibliotheek in Herentals (Gildelaan 13) · de bibliotheek in Noorderwijk (Ring 26).

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto