Bij testen van 22 rundburgers en 7 kippenburgers die in supermarkten aangekocht werden heeft Test-Aankoop 4 exemplaren aangetroffen ‘die nog nauwelijks geschikt waren voor consumptie’.

Het totale kiemgetal van de producten was te hoog, wat erop wijst dat ze onderhevig waren aan bederf. Dat kan gevaarlijk kan zijn voor de consument, zeker als de burgers na aankoop nog langer bewaard worden.

Het wettelijk maximale vetgehalte werd nergens overschreden maar volgens Test-Aankoop zou dit maximum van 30 naar 20 procent teruggebracht moeten worden.

Te veel zout

Enkele burgers haalden het minimale gehalte van 14 procent vleeseiwit niet. In enkele gevallen werd ook de verhouding collageen op vleeseiwit van 18 procent overschreden, wat erop duidt dat er te veel minderwaardige eiwitten in de burgers verwerkt werden. Drie kwart van de geteste burgers bevatte voorts te veel zout.

Test-Aankoop is er ook niet over te spreken dat de aanduiding van de ingrediënten op de verpakking vaak schromelijk tekortschiet.