U bent hier

Tewerkstelling bij Antwerpse kmo’s groeide begin dit jaar met 0,8%

Provincie Antwerpen
13.06.2019 - 14.15u
Door: Mark Jaspers

De structurele tewerkstelling bij kmo's in Antwerpen kende in het eerste kwartaal van dit jaar een groei van 0,8%. De Vlaamse en nationale gemiddelden liggen rond 0,9%.

Met een groei van 1,1% ten opzichte van het vorig kwartaal, zijn het vooral de middel-grote kmo's die het groeicijfer van Antwerpen naar omhoog trekken. Dat blijkt uit de kmo-jobindex van HRdienstverlener SD Worx, die al meer dan 10 jaar de evolutie opvolgt.

De structurele tewerkstelling bij Antwerpse kmo's groeide met 0,8% in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat ligt iets onder het Vlaamse én nationale gemiddelde van +0,9%.

In de laatste drie kwartalen van 2018 tekende de groei in Antwerpen zich voornamelijk af bij de grootste kmo's (50 tot 99 werknemers). In het eerste kwartaal van 2019 is de tewerkstellingsgroei vooral te danken aan de middelgrote kmo's (tussen 20 en 49 werknemers).

Bij hen steeg de tewerkstelling de afgelopen maanden met 1,1%. De tewerkstelling groeide ook bij kleine en grote Antwerpse kmo's met respectievelijk 0,8% en 0,5%.

Ook Gostar, een familiale kmo vlakbij Ranst en Lier met een twintigtal medewerkers, gespecialiseerd in zwemvijvers en tuinaanleg, wierf recent drie nieuwe vaste medewerkers aan. Zaakvoerder Joren Van der Auwera: "Onze sector boomt echt. Iedereen wil thuis, in eigen tuin, kunnen genieten. We werken met bedienden voor de administratie en met arbeiders voor de buitenaanleg van bv. zwemvijvers. We zoeken nu nog twee vaste medewerkers.

Succesvolle kandidaten willen graag de handen uit de mouwen steken. Goed klantencontact en een correcte uitvoering zijn ook belangrijk in de nazorg." Hoewel het bedrijf net investeerde in een gloednieuwe toonzaal met vijver en terras, maakt het niet veel reclame en gaat het voor de 'organische groei'.

"We willen kunnen volgen in de nazorg en onze klanten een opperbeste begeleiding geven bij de tuin van hun dromen." "Ten aanzien van vorig kwartaal zien we in de provincie Antwerpen dat jobs voor arbeiders iets sneller groeien dan die voor bedienden. Opvallend is de sterke vooruitgang bij medewerkers met minder dan 1 jaar anciënniteit, maar anderzijds ook bij meer dan 20 jaar anciënniteit en de sterkere groei van de tewerkstelling van 55-plussers", verklaart Natacha Van Den Langenbergh, van SD Worx in Lier.

Van Den Langenbergh heeft bijna 20 jaar ervaring bij SD Worx en is sinds kort aan de slag als directeur van het kantoor van SD Worx voor de regio Kempen. Als dochter van zelfstandigen ligt de kmo-bedrijfswereld haar nauw aan het hart en weet ze uit eerste hand voor welke uitdagingen (familie)bedrijven staan.

Het kantoor van SD Worx Lier & Heist-op-den-Berg ondersteunt op dagelijkse basis kmo's bij allerhande personeelsuitdagingen, waaronder payroll, sociaaljuridische vraagstukken en hr-beleid.

"De Antwerpse kmo's tekenen bij het begin van 2019 een mooie tewerkstellingsgroei op. We zien een sterke groei van deeltijdse arbeid (een trend die eerder ook door de Nationale Bank werd vastgesteld) en die maar liefst vier keer sterker is dan die van voltijdse arbeid, én dat de tewerkstelling vooral toeneemt bij de middelgrote kmo's", stelt SD Worx.

"De Antwerpse kmo's geven een positief signaal want ze blijven meer mensen tewerkstellen. Al moeten we uiteraard afwachten of de stijging zich ook in de rest van het jaar zal verderzetten. Het eerste kwartaal is namelijk traditioneel een periode waarin we een sterke toename in tewerkstelling zien."

Tot slot, als we kijken naar de jaarevolutie van de tewerkstelling, zien we dat de Antwerpse kmo's tot 100 medewerkers 1,7% meer mensen tewerkstellen dan precies een jaar geleden.

imageMeer nieuws

Kruip in de vacht van een geleidehond

Kruip in de vacht van een geleidehond
Heist op den Berg | Kempen regio | Westerlo 20.08.2019 - 17.58u

10e Montmartre op Begijnhof Herentals

10e Montmartre op Begijnhof Herentals
Herentals 20.08.2019 - 17.51u

Op een elektrische fiets zweet je net zo hard als op een gewone fiets

 Op een elektrische fiets zweet je net zo hard als op een gewone fiets
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 20.08.2019 - 16.28u

KLJ organiseert grootste sportkamp van het land

Kempen regio | Nationaal 20.08.2019 - 11.52u

Beerse, Herentals en Rijkevorsel worden Warme Gemeente

Herentals | Kempen regio 20.08.2019 - 11.44u

Musica Divina : 'De Klank van Da Vinci'

Musica Divina : 'De Klank van Da Vinci'
Neteland 19.08.2019 - 18.17u

Stort aan kledingcontainer Molenstraat Exc. Bouwel

Grobbendonk 19.08.2019 - 15.05u

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto