“Op vlak van personeelsbeleid was RESOC voor ons het begin van alles. Drie jaar geleden hadden we een vacature voor een houtbewerker. Door het diversiteitsplan legden we de juiste contacten en wierven we een persoon met autisme aan. We stelden ons bedrijf ook open voor stages van jongens uit de school voor buitengewoon onderwijs De Mast in Kasterlee. Deze stages leidden telkens tot een aanwerving', aldus Lieven Van Praet, zaakvoerder.

Zonder extra inspanningen is het niet eenvoudig om mensen uit kansengroepen duurzaam aan het werk te krijgen in je organisatie. Unidoor, specialist in het verwerken van massief hout voor interieurafwerking, werkte intensief aan zijn personeelsbeleid. Een volledig traject van een diversiteitsplan is intussen afgerond – met succes!

Unidoor bouwde zijn netwerk uit met De Ploeg, Jobkanaal, VDAB, de sectororganisatie OCH,… allemaal organisaties die ondersteuning bieden op maat van je bedrijf. “We maakten gebruik van alle mogelijke initiatieven zoals lessen Nederlands om bedrijfsspecifieke taal te leren voor allochtonen, ondersteuning in het werken met personen met autisme en Jobkanaal als gratis kanaal om onze vacatures kenbaar te maken aan arbeidsbemiddelaars. We investeerden met hulp van het Ervaringsfonds in ergonomische aanpassingen voor onze oudere werknemers. Een vaste contactpersoon bij VDAB helpt ons met alle mogelijke premies en andere tegemoetkomingen”. 

Een gestructureerd personeelsbeleid is vandaag noodzakelijk. Unidoor startte met de basis: de opmaak van een onthaalbrochure en het uitwerken van competentieprofielen. Hierin wordt duidelijk omschreven welke verwachtingen het bedrijf heeft naar zijn medewerkers op vlak van kennis, vaardigheden en attitudes.

De direct leidinggevenden in het bedrijf moesten mee zijn in het verhaal. Aan hen werd een coaching traject aangeboden om op een gepaste wijze om te gaan met alle personeel. Unidoor geeft opleiding aan al zijn medewerkers en startte met het voeren van ‘afstemmingsgesprekken’ met personeelsleden.

Een loopbaan- en diversiteitsplan biedt organisaties de kans om te werken aan een duurzaam personeels- en loopbaanbeleid. Hiermee zetten bedrijven, organisaties en lokale besturen de stap naar een verdere professionalisering van hun organisatie. Werknemers uit kansengroepen zoals 50+ers, personen met een arbeidshandicap, allochtonen en kortgeschoolden worden extra ondersteund. RESOC biedtgratis ondersteuning en subsidie bij deze loopbaan- en diversiteitsplannen.

In 2013 gingen niet minder dan 95 Kempische organisaties van start met een loopbaan- en diversiteitsplan. Is ook uw organisatie geïnteresseerd? Meer info over loopbaan- en diversiteitsplannen kan u vinden op www.resockempen.be of contacteer diversiteit@resockempen.be voor een vrijblijvend gesprek.