Vrijdagnamiddag opent in Heultje officieel het soepatelier. Het soepatelier maakt deel uit van het tewerkstellingsproject In de Soep.

InDeSoep - een intensief traject over gemeentegrenzen heen
______________________________________________________________________________


De VZW Lokaal Werk werd in 2010 opgericht door een dynamische samenwerking tussen de OCMW’s van Westerlo, Herselt en Hulshout.

Het doel van de oprichting was gemeenschappelijke pijnpunten aanpakken die oplossingen rond tewerkstelling in de weg staan. In deze regio blijven we immers geconfronteerd met hoge werkloosheidscijfers, mobiliteitsproblemen, weinig intensieve sociale economie en een gebrek aan integrale trajectbegeleiding van intake-gesprek tot werk op maat.

Hoog tijd om de eilandjes die gemeentes an sich vaak vormen weg te denken en gezamenlijk een visie te ontwikkelen én vooral over te gaan tot een bijzondere aanpak van concrete problemen.

InDeSoep zal in eerste instantie tewerkstelling en werkervaring aanbieden aan cliënten die worden doorverwezen door de 3 OCMW’s van Westerlo, Herselt en Hulshout. Personen met een verre afstand tot de arbeidsmarkt zullen in het sociale soepatelier de kans krijgen opnieuw aan te sluiten bij de maatschappij én de arbeidsmarkt via een uitgebreid takenpakket (keuken, tuin, administratie, leveringen, ...) én uiteraard vorming, zodat elke werknemer ‘op maat’ kan worden tewerkgesteld met een zo groot mogelijke kans op doorstroom.

Concreet maakt InDeSoep 2 x per week een heerlijke verse soep, met dagverse seizoensgroenten, die we verdelen via scholen, openbare besturen en bedrijven in de regio.

Geen soep zonder een stevig recept

De provincie Antwerpen toonde zich reeds geïnteresseerd bij de oprichting van de VZW, dus het leek ons niet meer dan normaal om hen te consulteren én hun expertise te gebruiken. Vanuit de POD Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding, Sociale Economie en Grootstedenbeleid ontvingen we als eerste een erkenning pilootproject in de Sociale Economie. Een erkenning die ons een boost gaf om verder te gaan én heel concrete plannen te maken rond ons soepatelier. Geen soep zonder keuken, geen keuken zonder te voldoen aan alle normen rond voedselveiligheid, dus de aanvraag aan het de Provincie om ons opnieuw te helpen door middel van een financiële ondersteuning was een absolute noodzaak. Startkapitaal vinden voor een sociaal-economisch project is namelijk geen evidentie.

Gelukkig was de provincie Antwerpen mee in ons soepverhaal, voornamelijk door het coöperatieve karakter van onze VZW met zijn 3 OCMW’s die samen enorm aan dezelfde kar trekken (én in dezelfde richting).

De 15.000 euro die wordt vrijgemaakt vanuit het budget van de dienst Welzijn en Gezondheid van de provincie wordt heel concreet besteedt: een gedeelte van het Klooster van Heultje wordt ingericht als sociaal soepatelier, met een professionele keuken, waarin werk op maat wordt gecreëerd. Met oog voor elk zijn talent én eigenschappen. In een omgeving waarin groei wordt uitgedaagd op elk zijn eigen tempo.

De 2.000 euro steun die we mochten ontvangen van Cera wordt eveneens gebruikt om de keuken professioneel uit te bouwen.

Onze InDeSoep-medewerkers zijn een gevarieerd publiek, in constante ontwikkeling. Maar het is bijzonder stimulerend - ook voor ons als organisatie - dat een goede werkomgeving en een intensieve begeleiding mensen ‘in beweging’ kan brengen.
De constante kruisbestuiving van informatie tussen de trajectbegeleider enerzijds, de InDeSoep-verantwoordelijke anderzijds, met input en ondersteuning van de 3 regionale OCMW’s, zorgt voor een bijna sluitend circuit, waarbij ieder hetzelfde doel heeft: deelname, motivatie, begeleiding, en een groei richting reguliere arbeidsmarkt of sociale werkplaats.



Interesse: www.indesoep.behttp://www.indesoep.be