Wim Vervoort, voorzitter Het Vierde Oor licht een deel van de sluier op :''Who's afraid of Virginia Woolf' van Edward Albee is het stuk waarop we ons baseerden voor onze eerste voorstelling van het nieuwe seizoen. We maakten er ons heel eigen verhaal van in een intieme setting. We spelen in onze kleine zaal. De toeschouwers zitten als het ware de schoot van de personages.

Het stuk werd voor het eerst opgevoerd in 1962 op Broadway en werd meteen onthaald met lovende recensies en een laaiend enthousiast publiek. In 1963 won het de Tony Award voor beste toneelstuk, alsook de New York Drama Critics' Circle Award.

Een plaatopname van het toneelstuk, met de originele Broadway-cast, won in 1964 een Grammy Award in de categorie 'Gesproken Woord'.

In 1966 werd het toneelstuk verfilmd door Mike Nichols. De film staat in ieders herinnering gegrift als het indringende relatieschandaal waarin de explosieve relatie tussen Elizabeth Taylor en Richard Burton zowel in de film als in de realiteit vele gelijkenissen vertoonden. De film is de enige film ooit die in elke categorie van de Oscars genomineerd werd. Uiteindelijk won hij er vijf.

"In onze bewerking maakten we het stuk compacter en directer. Geen omzwervingen of lange monologen, maar korte zinnen en verbale uithalen als in een tennismatch: flitsend en direct op hun doel af.

Om het publiek het gevoel te geven dat zij gluurders zijn van een intieme strijd die meestal gestreden wordt tussen vier muren achter gesloten gordijnen.

Want daar was het Albee ook om te doen: hoe flinterdun het beschavingslaagje kan zijn van ons als opgevoede Westerlingen. Hoe we de schijn ophouden van het hoogste geluk, terwijl binnenin de barsten zich op kunnen stapelen. Barsten die regelmatig de pers halen bij het zoveelste familiedrama...'

'Herkenning is een grote troef in deze voorstelling. Iedereen herkent zich wel in een van de personages. Hoe je anderen soms wil of kan afmaken of hoe je afgemaakt wordt. Natuurlijk in een uitvergrote vorm, maar daar is het in theater meestal wel om te doen.", zegt regisseur Eric Vanthillo.

Edward Albee was een Amerikaans toneelschrijver. Zijn welstellende adoptievader bezat enkele theaters waar Edward vaak rondhing. Desondanks waagde hij zich pas op zijn dertigste aan het schrijven van toneelstukken. Hij wordt beschouwd als 1 van de eerste Amerikaanse toneelschrijvers van het absurdisme.

Bij de verfilming van 'Who 's afraid of Virginia Woolf' was hij in eerste instantie 'ongerust' over de neerzetting van het stuk. Het begon al met de casting : Elisabeth Taylor? Volgende struikelblok was de regisseur : hoe kon een man die nog nooit een film had gemaakt maar enkel kluchten had geregisseerd op Broadway, zo'n ernstig spel omzetten in een film. De opluchting bij Edward was dan ook heel groot toen Mike Nichols perfect zijn intenties begreep.

Eric Vanthillo vertelt het verhaal van deze wonderlijke voorstelling: "Jozef, hoofddocent geschiedenis, en zijn vrouw Maria hebben het pas getrouwde stel Peter en Leen na een feestje op de faculteit uitgenodigd om bij hen thuis nog een laatste borrel te komen drinken. Die zogezegde laatste borrel mondt echter uit in een nacht vol ruzie, frustratie, verwijten, verraad en onthullingen. De gasten worden langzamerhand in een echtelijke oorlog betrokken.

Er wordt onnavolgbaar veel gedronken, verbaal gemarteld en de laatste illusies worden genadeloos om zeep gebracht.

Alles wordt ingezet om de pijnlijke realiteit niet onder ogen te hoeven zien.

In het origineel stonden de personages symbool voor de Amerikaanse cultuur en de mislukking van de American Dream.

Met hun lachwekkende en tegelijkertijd pijnlijke en wrede woordenstrijd vraagt Albee aandacht voor de nietszeggendheid van de moderne tijd. Een herkenbaar thema dat nog steeds niet gepasseerd is. Sterker nog, in deze tijden van verrechtsing en individualisme waarin de uiterlijke schijn hoogtij viert en de mensen gesust worden door de media en de politiek, is deze problematiek meer dan eigentijds. Vandaar onze keuze om deze voorstelling voor u te spelen."

Praktisch
Alex Marten speelt Jozef Diane Van den Heuvel speelt Maria
Sinne Crikemans speelt Leen David Geeraerts speelt Peter
Auteur: Edward Albee Regie: Eric Vanthillo
Première op vrijdag 2 oktober om 20.15u.
Verder voorstellingen op 3, 9, 10, 16, 17, 22 en 24 oktober om 20h15; Alsook op 18 oktober om 15u.
Theaterzaal Het Vierde Oor, Boerenkrijglaan 51, Olen-centrum.
Info en reservaties via www.hetvierdeoor.be

Johan Temmerman / NNieuws.