Vanaf vrijdag 15 september brengt Theatergroep Het Vierde Oor uit Olen haar eerste voorstelling van het nieuwe seizoen. We spelen "BUITEN VOOR DE DEUR". Dit drama wordt gemaakt door Fred Gesquiere met 3 spelers en 2 muzikanten

"Je bent soldaat. Je hebt voor je land een oorlog uitgevochten en verloren. Je wilt maar een ding: naar huis. En daar sta je dan -buiten voor de deur- en in je bed ligt een andere man. Je bent alles kwijt, moet helemaal opnieuw beginnen. Je staat alleen, je moet je leven weer op de sporen krijgen.

Een verhaal over eenzaamheid. Actueel, van alle tijden."

TG Het Vierde Oor brengt dit verhaal van de Duitse schrijver Wolfgang Borchert (1921-1947). Hij schreef dit stuk in een paar dagen tijd in de late herfst van 1946. Het werd voor het eerst opgevoerd als hoorspel voor de Nordwestdeutschen Rundfunk. De uitzending werd meerdere malen herhaald en ook door andere radiostations uitgezonden. De première als theatervoorstelling volgde een jaar later, een dag na de dood van de auteur.

Dit sterke theaterstuk is nog altijd brandend actueel. Oorlog en migratie zijn twee thema's die nog altijd de wereld bepalen en bezig houden. Floor Guldentops maakt een relevante actuele vertaling van dit oerdegelijk stuk.

Floor Guldentops: "Wolfgang Borchert schreef dit toneelstuk op zijn sterfbed. Hij stierf één dag na de première en werd slechts zesentwintig jaar. Zijn toneelstuk draagt als ondertitel 'Een toneelstuk dat geen enkel theater spelen en geen enkel publiek zien wil'. Daar moet je eigenlijk bijna zeker wel mee aan de slag. Geraakt door Borcherts korte levensloop, dat opvallend veel parallellen vertoont met dat van zijn hoofdpersonage Beckmann, heb ik geprobeerd van dit toneelstuk een opgefriste, doch nog steeds waarheidsgetrouwe versie te maken. Een toneelstuk dat zeker nooit de vergetelheid mag induikelen omdat er ook vandaag nog steeds te veel mensen buiten voor deur staan. "

Fred is als regisseur gekend bij TG Het Vierde Oor; Hij maakt al enkele grote zaalpro-ducties bij ons. Voor het eerst nu in onze kleine intieme theaterzaal.

We laten Fred graag aan het woord over de voorstelling: "Er zijn nogal wat mensen onderweg. Op de dool. Altijd. Vroeger en nu. En morgen ook. Sommigen komen nooit aan

Anderen wel. Soms komen ze thuis. Velen staan buiten voor de deur."

PRAKTISCH

Première vrijdag 15 september om 20h15

Verder op 16, 21, 29 en 30 september + 6, 14 en 20 oktober 20h15 + 8 en 15 oktober om 15h00

Auteur Wolfgang Borchert - Bewerking Floor Guldentops - Regie Fred Gesquiere - Spelers Alex Martens, Ken Leysen en Sanne Spruyt - Muzikanten Werner Janssenswillen (accordeon) en Steve Janssens (zang) 

Theaterzaal Het Vierde Oor, Boerenkrijglaan 51e, Olen-centrum

Meer info en reservaties www.hetvierdeoor.be

TIP: op maandag 11 en dinsdag 12 september ben je meer dan welkom om beeld-materiaal te maken of gesprekken te voeren met de medewerkers. Ook op andere momenten kan dat op afspraak.