Vanaf zaterdag 9 maart brengt Theatergroep Het Vierde Oor uit Olen haar volgende voorstelling: deze keer een wrange, absurde komedie over een koning die maar niet kan begrijpen dat zijn tijd gekomen is en absoluut aan de macht wil vasthouden. Een actueel thema blijf het sowieso.

Kijk naar maar Groot-Brittannië of Indonesië waar de koningin en de koning een zeer hoge leeftijd hebben.

Roel Adam bewerkte voor deze voorstelling het gekende theaterstuk "De Koning sterft" van Eugène Ionesco. Ionesco was een icoon van het absurde theater.

Het verhaal

"De Koning is oud en hij moet sterven, die dag nog. Hij wil niet. Waarom zou hij ook, hij leeft nu al 1400 jaar en hij heeft de macht, dus ook over leven en dood.
Zijn naasten proberen de koning duidelijk te maken dat hij uiteindelijk hierover niets te vertellen heeft en dood moet zoals iedereen.

De Koning probeert zijn macht te tonen, maar ondertussen is zijn leger gaan vissen, zijn volk weggelopen en zijn de buurlanden opgerukt en zijn rijk nog maar amper een postzegel groot.
De Koning is nu enkel een beetje zielig."

Siri Backx, de regisseur is drama-docente en heeft een eigen theatergezelschap Kompani Pasta-ni. Ze vertelt over haar insteek bij deze voorstelling: "Ik heb veel affiniteit met de grenzeloosheid van theater.

Vandaar ook met Ionesco, een baanbreker van een richting in het theater: het absurdisme.. Hij schreef 'De koning sterft' in een heftige fase van zijn leven. Het nakende einde... Er werd van hem gezegd dat hij een grapjas was; het tegendeel te geloven zou al te triestig zijn.

'De koning en de rest' is een bewerking in Ionesco-stijl,: komisch en schrijnend tegelijk. Ionesco schept een vreemde wereld, die we herkennen en die ons tegelijkertijd voorkomt als een nachtmerrie; een kleine wereld waarvan de groteske personages ons aan onszelf doen denken.

Met onze kleinheden en soms ook onze menselijke grootheids-waanzin. Een uitdaging voor de spelers en het publiek om stil te staan bij de vergankelijkheid van de mens en de wereld."

PRAKTISCH
Première zaterdag 9 maart om 20.15u.
Verder op 15, 16, 21, 22, 23, 29 en 30 maart om 20.15u en 17 maart om 15u.
Auteur Roel Adam (naar een tekst van Ionesco)
Regie Siri Backx.

Spelers Diane van den Heuvel, Myrèse Mertens, Bart Theys, Ken Leysen,
Walter Hoeylaerts en Marc Demunter.

Theaterzaal Het Vierde Oor, Boerenkrijglaan 51e, Olen-centrum
Reservaties www.hetvierdeoor.be

Een absolute aanrader.

Johan Temmerman/ Nnieuws.