Vanaf vrijdag 27 september brengt Theatergroep Het Vierde Oor haar eerste voorstelling van het nieuwe seizoen: Ik zie spoken, naar een tekst van Hendrik Ibsen. De bewerking die theatermaker Joachim Robbrecht maakte, spelen ze als primeur voor het amateurtheater in Vlaanderen.

Het Olens gezelschap bevestigt op deze manier nogmaals dat ze een gerespecteerde theatergroep zijn, ook in de professionele theaterwereld.

'Joachim Robbrecht is een professioneel theatermaker die dit seizoen in NTGent vaak aan de slag is. Sarah Moeremans, zijn compagnon de route sprak onlangs nog op het Theaterfestival de fel gesmaakte State of the Union uit. We zijn trots dat we zijn tekst als eerste amateurgezelschap kunnen opvoeren.

IK zie spoken is een bewerking van de gekende theatertekst van de Noorse theaterauteur Hendrik Ibsen.

In 1881 bracht de grote Henrik Ibsen 'Spoken' op de planken. Een verhaal over een Mevrouw Alving die een weeshuis opricht ter ere van haar man zaliger Meneer Alving.

Het verhaal : 'Nu, 138 jaar later in het jaar 2019, een tijdperk waarin we koelkasten, brandwerende materialen, verzekeringen en alternatieve energiebronnen hebben, doolt dezelfde Mevrouw Alving nog steeds over de planken.

Nog steeds bouwt ze, zoals op elke andere avond, een weeshuis. Nog steeds is Dominee Manders haar financieel adviseur. Nog steeds ziet haar zoon Oswald iets in de dienstmeid, Regina. En, nog steeds is en blijft Engstrand een zwak schepsel.

Jana Geens is pas afgestudeerd als theatermaakster. Ze speelde jarenlang bij onze vrienden van Tejaterbende Oeps! waar ze theater-goesting kreeg. We zijn fier dat ze haar eerste professionele theaterregie bij ons wil maken.

Jana over de de voorstelling: " Met 'Ik zie Spoken' ben ik, samen met de spelersgroep, op zoek gegaan naar een manier om een negentiende-eeuws verhaal te vertalen naar 2019. In 1881zag je een stuk over verborgen geheimen. Over de 'erfenissen' wat we van onze vader of moeder geërfd hebben en hoe de volgende generatie dreigt kapot te gaan aan de spoken uit het verleden.

In 2019 durven we die spoken al wel eens verdoezelen en kiezen we kei hard voor risicomijdend gedrag: van autoverzekering naar een inboedelverzekering en schadeverzekering tot een volledige levensverzekering. In deze versie van 'Ik zie Spoken' willen we net wel risico's! Met drank! En muziek! En vuur, veel vuur!"

Première vrijdag 27 september om 20h15 met hapjes

Verder op 4, 5, 11, 12, 17, 18, 19 oktober 20h15 en zondag 6 oktober om 15h00

Auteur Joachim Robbrecht, naar Hendrik Ibsen
Regie Jana Geens
Spelers Alex Martens, Tim Van Gelder, Karen Geens, Rachel Vyncke, Danny Sels en Lea Anthonissen

Theaterzaal Het Vierde Oor, Boerenkrijglaan 51e, Olen-centrum
Meer info en reservaties www.hetvierdeoor.be