Het theater viert hoogtij in Herentals. Het Theaterspektakel en Kreutzfeld Verein mogen in november deelnemen aan 't Landjuweel in Gent. Theaterspektakel brengt in Gent de voorstelling Witlox.

Gisterenavond werden de finalisten van het Landjuweel bekendgemaakt. 5 Kempense gezelschappen, Bert Leysenkring (Balen) Tejaterbende Oeps! (Olen), Hofpoorttheater Elckerlijc (Turnhout) , Kreutzfeld Verein (Herentals) en Theaterspektakel (Herentals) waren genomineerd. Dat is een hele prestatie. De drie laatsten konden hun nominatie verzilveren en mogen in november optreden in het NTGent.

Theaterspektakel is voor het eerst geselecteerd voor de shortlist van het Landjuweel. We zijn zeer trots!

De voorstelling

Witlox, geregisseerd door Tom Van der Velde, handelt over tweelingszussen Fee en Parel (gespeeld door Lies Lievens en Liese Bergen). Na de dood van hun moeder en hun tirannieke vader ‘den Hond’ hebben ze alleen maar mekander. Ze wachten al jaren in hun frituur ‘Witlox’ op den Afrikaan Jossip. Hij komt hen redden. Weg van ’t dorp. Weg van alles. Alles uitwissen en opnieuw beginnen. Ma komtemwel?

Witlox is een grimmig sprookje in het eigenzinnig taalgebruik van Herman van de Wijdeven. Een variant op het Vlaams- Kempische dialect met veel herkenbare uitdrukkingen en zinswendingen.

Uit het juryverslag

“Over de regie kunnen we alleen maar enthousiast zijn. Tom Van der Velde slaagt erin om zeer eenvoudig te zijn en toch rijk. De personages zijn gevoed en gevuld (letterlijk en figuurlijk), de vorm die hen omringt helpt de spelers en hij slaagt erin de vertelling uit te tillen boven het dagdagelijkse fait divers.
Het gebeurt ons niet elke keer dat we een esthetische voorstelling zien die geestig en krachtig is. We zien hier een jonge regisseur waarvan we hopen dat hij s met dezelfde secuurheid, poëzie en humor in de toekomst blijft verrassen. “

“Twee spelers die ons alle kanten van de kamer laten zien, in hun groteske vorm raken ze ons. Ze zijn geen slachtoffer van de vorm maar gebruiken die om deze particuliere vertelling tot een universele te maken. In een taal die Vlaamser klinkt dan Sierens of De Volder slagen ze er niet alleen in de verschillende scènes te verrijken maar tonen ze hoe samenspel tussen twee spelers plezier en bewondering afdwingt. “

“De vorm in deze voorstelling is secuur en uitgekiend, niet enkel de personages maar de volledige spelvloer is een prachtige speeltuin. Een bedrieglijk eenvoudig plankenvloertje verwordt al snel tot een perron, een aanlegsteiger, een eenzame vlakte, een huis en een frietkot.”

Meer info
http://www.theaterspektakel.be/voorstellingen/1/witlox-landjuweelfestival-2012