Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) vindt dat de opvang van vluchtelingen de verantwoordelijkheid is van alle lidstaten. In het nieuwe spreidingsplan van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ligt het zwaartepunt voor de spreiding vooral op West-Europa. "Als de Oost-Europese lidstaten niet meedoen, kan ik met dit spreidingsplan niet leven", zegt Francken.

In het spreidingsplan van Europees Commissievoorzitter Juncker, zijn het vooral de West-Europese landen die de zowat 120.000 mensen in Griekenland, Italië en Hongarije moeten opvangen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken eist een evenwichtiger spreiding

"Als dat betekent dat de andere Europese lidstaten weer niets doen, vooral de Oost-Europese, dan kan ik daar niet mee leven. Als dat betekent dat iedereen eindelijk zijn solidariteit betuigt, met deze humanitaire crisis, dan kan ik daar wel mee leven."

België neemt 250 oorlogsvluchtelingen over van de Duitse deelstaat Beieren.

Dat heeft premier Charles Michel bekendgemaakt na overleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens Michel toont ons land daarmee dat solidariteit "geen loze slogan is". Het gaat wel om een "eenmalig en voorwaardelijk initiatief". Er moet volgens Michel op Europees niveau meer solidariteit komen. (vrt)