'Genegeerde dreigmails en concrete tips van betrouwbare (ex-)partijgenoten, kennis van door Kucam gevraagde borgsommen en onwaarheden in het parlement.

Politieverhoren en telefoontaps ont­hullen de ware rol van Theo Francken (N-VA) en zijn kabinet bij de fraude met humanitaire visa.' Dat schrijft De Standaard op basis van eigen onderzoek.

‘Zeg, over een halfuur valt de federale politie bij Melikan binnen. Hou dat voor u, hé. Dat is geheim, hé’. Het is 15 januari 2019, 14.34 uur als Theo Francken (N-VA) telefoneert naar zijn voormalige kabinetsmedewerkster Lies V. Francken is op dat moment sinds een kleine maand geen staatssecretaris voor Asiel en Migratie meer, nadat zijn partij in december de regering had verlaten wegens het VN-Migratiepact.

Wat Francken niet wist, is dat de telefoon van V., die toen nog verdachte was, op dat moment door het gerecht afgeluisterd werd.

Er liep een strafonderzoek naar de zwendel in humanitaire visa, waar Melikan Kucam van verdacht werd. Op het kabinet beheerde V. die bevoegdheid en ze was daarbij de contactpersoon van Kucam.'

De politieagenten die de telefoon afluisterden, vielen bijna van hun stoel.

'Hoe kon Francken weten dat er een inval bij Kucam op til was? Zat er een mol in het onderzoek? ­Achteraf bleek dat Francken kort voor de inval buiten zijn wil om getipt was door een voor hem onbekende agent van de ­centrale diensten in Brussel, die niets met het onderzoek zelf te maken had.

De man werd ontslagen.' (Bron: De Standaard - lees verder op DS)  Foto's rr/fb.