Theo Francken (N-VA) is voor een deel van Franstalig België de pure incarnatie van het kwaad. De voormalige staatssecretaris wordt zonder enige moeite op één lijn gezet met extreemrechts. Vier maal werd de locatie van de voorstelling van z'n boek verzet, uiteindelijk kon hij na gewelddadige acties niet anders dan die voorstelling afblazen.

Gisteren ging het nog fout in Verviers: een ingedeukte auto en annulatie van z'n voordracht.

Maar vanavond was in Link21 Herentals geen politiebescherming nodig... Neen. Voor zo'n 150 Rotariërs en fans stond Francken's boek 'Continent zonder grens' op het menu : een schets van oorzaken en oplossingen van de Europese migratiecrisis.

'Het huidige Europese migratiebeleid is onmenselijk', zegt Francken verwijzend naar de duizenden mensen die verdronken in de Middellandse Zee. De enige oplossing is volgens hem de Europese buitengrenzen sluiten volgens het 'Australische model'.

'We hebben meer dan 1.500 christenen gered uit de klauwen van de barbaren van IS. Vervolging en zelfs de dood waren hun deel geweest. Ik ben nog altijd fier op die humanitaire operatie.'

'Gesjoemel met humanitaire visa'

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft dinsdag de aanhouding bevestigd van Melikan Kucam, het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid dat verdacht wordt van gesjoemel met humanitaire visa.

'Heb ik een fout gemaakt? Ben ik goedgelovig geweest? Met deze vragen worstel ik', probeert Francken de toehoorder te sussen. 'Het lijkt er in ieder geval op dat men mijn vertrouwen zwaar beschaamd heeft. Ik wil mijn politieke verantwoordelijkheid zeker niet ontlopen. Zo zit ik niet ineen...'

Met op tijd wat N-VA-propaganda in de zaal te gooien en z'n typische Marrakesh-framing tussendoor, sloot Francken de avond af met een signeersessie. 'Continent zonder grens' ging vlot van de hand.

Rotary bedankte Francken nog met een gesigneerd boek over wielerkeizer Rik Van Looy.  De énige echte Keizer van Hertals, en van Vlaanderen.

Foto's Nnieuws/ VG.