In alle asielcentra in ons land komen er cursussen over "hoe omgaan met vrouwen". Theo Francken (N-VA) maakt zo'n opleiding verplicht voor de asielzoekers, schrijven de kranten van het Mediahuis. Volgens de staatssecretaris voor Asiel en Migratie is dat absoluut nodig. "Want de instroom van alleenstaande jongemannen is heel hoog en zij komen uit een cultuur die helemaal anders met vrouwen omgaat dan wij in het Westen", zegt Francken aan VRT Nieuws.
lees ook

"Veel jongeren werd nooit gezegd dat ze niet zomaar vrouw mogen bespringen"

In de cursus zullen asielzoekers les krijgen over de basisprincipes over hoe ze moeten omgaan met vrouwen. "Het gaat om een aantal basisregels hoe de algemene en seksuele omgang in de westerse wereld gebeurt", legt Francken uit.

"Het gaat dan over het feit dat het normaal is dat vrouwen hier gaan werken en stemmen. Maar er wordt ook uitgelegd dat vrouwen hier kort gekleed op straat kunnen lopen en dat je vrouwen niet zomaar mag betasten."

De cursus is vooral gericht op mannen, maar ook vrouwen zal duidelijk gemaakt worden welke rechten ze hier hebben. (vrt)