Thermografie, zoals de luchtfotografie die het warmteverlies via daken aangeeft, is mits goede begeleiding nadien een uitstekend middel om te sensibiliseren voor het energetisch renoveren van woningen.

Dat is de conclusie van het slotevent dinsdag in het Leuvense stadhuis van het Europese See2Do! -project, waarin zeventien Vlaamse en Nederlandse partners terugblikten op hun ervaringen op dat vlak die ze drie jaar lang met elkaar deelden.Paul De Schepper, onderzoeker van het Kenniscentrum KCE van Thomas More in Geel, illustreerde deze conclusie aan de hand van statistieken voor de stad Mechelen.

"Meer dan 10.000 inwoners gingen op de genomen luchtfoto op zoek naar informatie over de situatie van hun woning. Circa 600 onder hen vroegen vervolgens bij de stedelijke diens ten naar advies. Van deze groep voerde uiteindelijk 67 procent effectief werken uit om de dakisolatie te verbeteren", aldus De Schepper, die binnen het See2Do! -project belast is met de monitoring van de resultaten van de acties die de deelnemers in de loop van het project ondernamen.

"Thermografie is een uitstekende trigger om mensen ervan te overtuigen maatregelen te nemen, omdat dit de energieverspilling zichtbaar maakt. Het is wel noodzakelijk nadien renovatieprojecten te begeleiden.

Het best gebeurt dit door mensen zoveel mogelijk administratieve en andere praktische problemen uit handen te nemen, zoals contact met aannemers", aldus Ilse Cadron van Interleuven, de intercommunale die het See2Do! -project coördineerde.

De informatieverstrekking in het kader van de sensibilisering dient volgens haar ook verschillend te worden aangepakt naargelang de kennis waarover het doelpubliek beschikt. "Ten behoeve van lokale besturen werkten we in dit verband een inspiratieladder uit. Op basis van de ervaringen tijdens het See2Do! project werken we ook aan een draaiboek. (Belga)