Op 1 oktober pleit Think Pink samen met UZ Leuven en 18 andere ziekenhuizen, de zorgsector en meer dan 16.500 patiënten en sympathisanten voor de terugbetaling van hoofdhuid- en hand-voetkoeling.

Beide behandelingen werden de laatste jaren steeds meer verfijnd en dienen om haarverlies en zenuw- en nagelschade tijdens chemotherapie tegen te gaan. Door de forse kost die de ziekenhuizen momenteel zelf dragen, dreigen patiënten voor de behandelingen uit de boot te vallen.

Naar aanleiding van de borstkankermaand oktober doet Think Pink met deze nationale petitie een oproep aan het RIZIV en de Belgische mutualiteiten voor de terugbetaling van deze behandelingen. Want je haar, nagels en zenuwen beschermen maakt tijdens zo'n zware periode wel degelijk het verschil.

'Kanker is chemo en chemo is haarverlies. Was ik oppervlakkig als ik alleen hieraan kon denken?' (An, lotgenote)

Slaagkans van 70 % in bepaalde gevallen

‘Haarverlies heeft een grote impact op patiënten met kanker. Hoofdhuidkoeling kan haarverlies verminderen of tegengaan. Bij sommige types chemo en bij bepaalde patiënten is de slaagkans zelfs 70 %.

Bepaalde chemotherapie tast ook de nagels en de zenuwen aan. Hand-voetkoeling kan een oplossing bieden’, vertelt verpleegkundig specialist oncologie Annemarie Coolbrandt van UZ Leuven.

Vermijden dat patiënten uit de boot vallen

‘Verschillende Belgische ziekenhuizen bieden al hoofdhuid- en/of hand-voetkoeling aan. Deze ziekenhuizen dragen de kosten momenteel zelf. Op lange termijn is dit niet haalbaar.

Om te vermijden dat patiënten in de toekomst zelf deze behandelingen moeten bekostigen, waarbij sommigen uit de boot vallen, is een terugbetaling absoluut noodzakelijk’, verduidelijkt Think Pink-voorzitter Heidi Vansevenant.

‘We beseffen dat hoofdhuid- en/of hand-voetkoeling vandaag nog niet in alle Belgische ziekenhuizen kunnen worden aangeboden.

Toch vinden we het belangrijk dat in de toekomst zoveel mogelijk lotgenoten toegang krijgen tot deze zorg. Een terugbetaling zou voor de ziekenhuizen de nodige ademruimte creëren om te investeren in deze zorg en ook daarom is ze cruciaal’, besluit Heidi Vansevenant.  Foto rr.

Onderteken de petitie hier.