U bent hier

Thomas More best scorende hogeschool in TETRA-programma voor praktijkgericht onderzoek

Geel | Kempen regio | Vlaanderen
07.07.2020 - 20.23u
Door: Mark Jaspers

Als grootste hogeschool in Vlaanderen is Thomas More de grote slokop in het
competitieve TETRA-programma voor praktijkgericht onderzoek van de Vlaamse overheid.

Vier onderzoeksprojecten binnen de domeinen digitale innovatie, immersieve technologie en innovatie in de zorg werden goedgekeurd, goed voor
bijna twee miljoen euro aan subsidies.

Thomas More-hogeschool krijgt groen licht voor vier onderzoeksprojecten: Sense to eXion, BreatheBox, Augmented Customer Involvement en eXtend. Met vier projecten in de lead is Thomas More koploper in het TETRA-programma en versterkt de hogeschool haar positie als innovatieve onderzoeksinstelling voor een maximale impact op het werkveld en de maatschappij.

Innovatie in de zorg

Het expertisecentrum Mobilab & Care diende twee projectvoorstellen in die passen in hun ambitie om te 'zorgen voor de zorg van morgen'. "Door het ontwikkelen, evalueren en implementeren van innovaties in de zorg, willen we de levenskwaliteit van personen met een zorg- of ondersteuningsnood verhogen, zodat ze ten volle kunnen deelnemen aan de samenleving", zegt innovation manager Lieven De Maesschalk.

Met het onderzoeksproject Sense to eXion wil Mobilab & Care ondernemingen helpen om fysieke overbelasting bij hun werknemers te voorkomen en hen te leren hoe slimme sensoren, preventieve orthesen en exoskeletons hiervoor kunnen worden ingezet.

Om de juiste match te vinden met mogelijke technologieën, wordt een keuze-instrument ontwikkeld voor bedrijven waarin de werknemers door zwaar werk, repetitieve handelingen of oncomfortabele statische houdingen gevoelig zijn voor musculoskeletale aandoeningen (MSA).

Met BreatheBox wordt een toolbox ontwikkeld om therapeuten en coaches te ondersteunen in het efficiënt aanleren, beoordelen en opvolgen van diverse ademhalingstherapieën.

Het juist toepassen en controleren van ademhalingstechnieken is de sleutel in vele (preventieve) therapieën, zoals bij ademhalingskinesitherapie, inhalatietherapie, stress- en burn-out behandeling, logopedie en sport.

Door het digitaliseren van ademhalingsparameters kunnen de therapeuten wetenschappelijk gefundeerde feedback ontvangen.

Digitale transformatie

Het expertisecentrum Creative & Innovative Business onderzoekt en ontwikkelt innovatieve oplossingen voor bedrijven en organisaties om hun toekomstbestendigheid en competitiviteit te vergroten.

De onderzoeksgroep combineert daarvoor expertise over digitale (media)innovatie, duurzaam ondernemen, communicatie en HR. De twee projecten die werden goedgekeurd vallen binnen de pijler 'digital media experience'.

In het Augmented Customer Involvement-project leren ondernemingen hoe ze hun klanten unieke ervaringen kunnen bezorgen via augmented reality (AR). Het onderzoeksproject wil ondernemingen ondersteunen bij het versterken van de klantenwerving en - binding.

Onderzoeker Dieter Struyf legt uit: "We ontwikkelen, implementeren en evalueren 4 proof of concepts (B2C en B2B) die het digitale transformatietraject doorlopen, zodat Vlaamse ondernemingen AR gericht en efficiënt kunnen inzetten om marketing, verkoop en de dienst-na-verkoop te transformeren in een unieke beleving."

"Hoewel er de laatste jaren in de broadcastwereld volop geëxperimenteerd werd met immersieve technologieën als virtual reality (VR) en 360° video, zijn er in Vlaanderen nog betrekkelijk weinig spelers die deze technologieën inzetten.

In het project eXtend willen we de broadcast- en professionele videosector de kennis aanreiken om daar (verder) mee aan de slag te gaan, zowel om de kijker een betere beleving te bieden, als om het productieproces te optimaliseren", aldus onderzoeker Bruno Koninckx.

Bedrijven als VRT, Videohouse, DPG Media en Studio 100 hebben toegezegd om deel te nemen aan het onderzoeksproject, dat Thomas More zal uitvoeren met de hulp van Medianet Vlaanderen, de sectororganisatie van de media-sector.

Over Tetra

TETRA is een programma van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) dat praktijkgericht onderzoek door hogescholen en geïntegreerde opleidingen in de universiteiten steunt.

TETRA-projecten hebben tot doel om recent beschikbare kennis te vertalen
in concrete, nuttige toepassingen zodat Vlaamse ondernemingen en non-profitorganisaties sneller en efficiënter kunnen innoveren.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto