Maandag begonnen op de campus van Thomas More in Vorselaar de renovatiewerken aan het gebouw De Dageraad. Dit gebouw grenst aan de Lepelstraat en bepaalt daarmee het gezicht van de hogeschool in het centrum van de gemeente. De Dageraad krijgt een grondige facelift, goed voor een bedrag van 6 miljoen euro. Algemeen directeur Machteld Verbruggen gaf het officiële startschot voor de werken.

Onderwijscampus
Campus Vorselaar is de onderwijscampus van Thomas More in de Kempen. Dit academie-jaar telt de Lerarenopleiding in Vorselaar 867 studenten waarvan 249 in de opleiding Kleuteronderwijs, 346 in de opleiding Lager onderwijs en 272 in de opleiding Secundair onderwijs.

Er werken ongeveer 80 personeelsleden, goed voor 55 voltijdse eenheden, gespreid over zowel het onderwijzend personeel als de administratieve en centrale diensten en het onderhoudsteam.


De Dageraad...
De Lerarenopleiding beschikt in Vorselaar over twee aangrenzende gebouwen: het hoofdgebouw de Dageraad tegen de Lepelstraat, met daarachter de Globe. De Dageraad is een geïndustrialiseerd gebouw uit 1962 met zes bouwlagen, een betonnen gevelcon-structie en veel raampartijen. Het bevat vooral leslokalen en administratieve ruimtes.

De Globe werd in 2005 in gebruik genomen, heeft een opvallende eigentijdse architectuur en biedt onderdak aan de mediatheek, vergaderlokalen, de cafetaria,...
...wordt een modern functioneel gebouw.


Het hoofdgebouw werd de voorbije vijftig jaar zeer goed onderhouden, maar is door zijn leeftijd op een aantal vlakken gedateerd. Het gebouw is nauwelijks geïsoleerd, de lucht-circulatie kan beter en het voldoet niet aan de huidige (terecht) strenge normen op het vlak van brandveiligheid.


Een renovatie is dus meer dan nodig en daar hangt een prijskaartje van zes miljoen euro aan vast. Bij het ontwerp en de keuze van de materialen werd rekening gehouden met de functionaliteit, esthetiek, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Vanaf septem-ber 2016 is de vernieuwde Dageraad weer ter beschikking.


Docenten en studenten kunnen dan gebruik maken van een modern functioneel en stu-dentvriendelijk gebouw, aangepast aan de eisen van het hoger onderwijs van de 21e eeuw. De vernieuwde Dageraad is straks goed voor een oppervlakte van 5.400 m². En met de Globe erbij beschikt men in Vorselaar over 8.100 m².


Tijdelijk onderdak bij de buren
De renovatie neemt ongeveer anderhalf jaar tijd in beslag, er moest dan ook uitgekeken worden naar een alternatieve huisvesting. Gelukkig vond men snel tijdelijk onderdak bij de buren van het Kardinaal Van Roey-instituut. Deze secundaire school is op dezelfde site als de Lerarenopleiding gevestigd en heeft nog maar pas een nieuw gebouw in gebruik genomen.


De lokalen die zij verlaten hebben, kan de Lerarenopleiding gebruiken tot de Dageraad gerenoveerd is. De afstand tussen de leslokalen en o.a. de mediatheek en de cafetaria wordt daardoor tot het minimum beperkt. Vlak voor de Kerstvakantie werd de Dageraad ontruimd. De studenten gingen graag in op de uitnodiging om op de muren in de lokalen en de traphallen afscheidsboodschappen na te laten.


Start van de renovatiewerken
Op maandag 16 februari geeft algemeen directeur Machteld Verbruggen, in aanwezigheid van de belangrijkste bouwpartners, het officiële startschot voor de renovatiewerken. De renovatie gebeurt volgens een ontwerp van ingenieurs- en architectenbureau Essa uit Diest en wordt uitgevoerd door Groep Van Roey nv uit Rijkevorsel (bouwwerken en afwerking), Siegers Technics nv uit Turnhout (elektriciteit) en De Kock bvba uit Turnhout (HVAC en Sanitair).