5.800 nieuwe studenten hebben hun campus en hun opleiding op de Thomas More-hogeschool verkend. Dat zijn er 2 procent meer dan een jaar geleden. De nieuwe lichting brengt het totaal aantal studenten op ongeveer 16.000.

De groei situeert zich vooral op de campussen in Mechelen en Antwerpen en is vooral te danken aan het succes van nieuwe opleidingen, zoals Media en Entertainment Business en aan de Engelstalige programma's in business en media. Een bewijs dat vernieuwing loont. Thomas More wil dan ook verder-gaan op de ingeslagen weg.

Op de campussen in Mechelen (+18%) en Antwerpen (+8%) zijn er uitzonderlijk ster-ke stijgers. In Mechelen springen de interessegebieden business (+36%), media en communicatie (+30%) en interieur en design (+23%) eruit, in Antwerpen groeit Logo-pedie en Audiologie met 26% na een lichte terugval vorig jaar.

Engelstalige opleidingen in de lift

Vooral het succes van de Engelstalige opleidingen, die vorig jaar geïntroduceerd wer-den, is frappant. Business Management, International Tourism and Leisure, Interna-tional Media and Communication, International Journalism: ze boomen allemaal. In totaal zitten er al meer dan 220 studenten in Engelstalige opleidingen.

En dat gaat niet ten koste van hun Nederlandstalige variant. Integendeel, ook Bedrijfsmanagement, Toerisme, Communicatiemanagement en Journalistiek trekken meer studenten.

Andere succesnummers zijn Media en Entertainment Business, dat zijn derde jaar in-gaat met meer dan 160 nieuwe eerstejaars, Interieurvormgeving dat meer dan 320 nieuwkomers telt en Office Management dat zich flink herstelt.

Lerarenopleidingen houden stand

De Kempense campussen (Geel, Lier, Turnhout en Vorselaar) moeten na de sterke stijging van vorig jaar, wat nieuwe studenten inleveren (-9%). De opvallendste dalers zijn Ergotherapie en Sociaal Werk in Geel en Sport en Bewegen in Turnhout. Vanaf dit academiejaar zit Sport en Bewegen samen met de opleidingen Leraar Lichamelijke opvoeding-Bewegingsrecreatie en Sportmanagement ingebed in een nieuwe sportunit die het globaal gezien, dan weer prima doet.

Een opvallende stijger is Office Management dat, na een grondige programmavernieu-wing een nieuw publiek weet aan te spreken. En in tegenstelling tot de nationale ten-dens houden de lerarenopleidingen van Thomas More goed stand: in Turnhout en Vor-selaar is er een lichte stijging, in Mechelen een lichte daling.

We zien ook een lichte daling voor de technologieopleidingen van Campus Geel en Campus De Nayer en voor de zorgopleidingen, al houdt Verpleegkunde al bij al goed stand na de verlenging van de opleiding tot vier jaar.

Toegepaste Architectuur

Na vijf jaar ligt de Thomas More goed op koers. De hogeschool is met 16.000 studen-ten op 7 campussen in de provincie Antwerpen, niet alleen een belangrijke speler in het Vlaamse hoger onderwijs, maar vooral ook een dynamische partner voor het be-drijfsleven en de overheden.

De hogeschool zit dan ook niet stil. De voorbereidingen voor de opstart van de nieuwe bacheloropleiding Toegepaste Architectuur zijn in volle gang en (onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Regering) is Thomas More volgende jaar weer een nieuwe opleiding rijker.  (pp)