Studenten van de Lerarenopleiding Lager Onderwijs van Thomas More in Turnhout nemen alle klassen van basisschool Heilig Graf-Apostoliekenstraat op sleeptouw.

Zij trekken met hen - volledig coronaproof overigens - naar een aantal unieke locaties en plekjes in de stad. Een trendy café, het eeuwenoude begijnhof, het stoere skatepark Boneyard, een verborgen parkje in de Hofpoort ...

Het worden stuk voor stuk krachtige leeromgevingen waar de studenten een verhaal tot leven brengen. De kinderen ontdekken dat je ook midden in de stad iets kunt leren en de studenten doen ervaring op met nieuwe werkvormen.

De lerarenopleiding op een nieuwe leest

Leraar is een mooi beroep, de samenleving heeft goede leerkrachten nodig en toch zitten heel wat schooldirecties met de handen in het haar. Ze vinden onvoldoende onderwijskrachten en dat is bijzonder jammer.

De Lerarenopleiding Lager onderwijs van Thomas More in Turnhout wil het tij helpen keren. Vier jaar geleden werd de opleiding op een volledig nieuwe leest geschoeid. Een team van bevlogen lerarenopleiders en ongeveer 75 studenten zetten volop in op teamteachen, modulair onderwijs, challenges en vakoverschrijdend werken: allemaal zaken die ook in de lagere scholen hun ingang vinden.

Verhalen tot leven brengen

De tijd dat kinderen alleen binnen de muren van het klaslokaal iets leerden, ligt al even achter ons. En daar moeten ook de leerkrachten in spe op voorbereid worden.

'De Apostoliekenstraat breekt uit' is een vakoverschrijdend project waarbij de studenten in team aan de slag gaan met de kinderen van de Apostoliekenstraat. De studenten brengen voor elke klas van de Apostoliekenstraat een verhaal tot leven op een bijzondere locatie in Turnhout. Die locaties worden tot krachtige leeromgevingen omgetoverd met activiteiten rond muziek, bewegen, natuur, rekenen, beeld en taal. De locatie bepaalt mee de activiteit.

'Daar leren onze kinderen heel veel uit'
Kristel Van Sweevelt, directrice Heilig Graf-Apostoliekenstraat

Unieke kindvriendelijke plekken in Turnhout

En Turnhout heeft heel wel wat bijzondere locaties: denk maar aan het nationale Speelkaartenmuseum, Muylenberg of het beeldenpark de Wending. Maar ook het Taxandriamuseum, cinema UGC of café Chaos zijn leuke plekken om een verhaal tot leven te brengen.

Weg van de platgetreden paden

Kristel Van Sweevelt, directrice van Heilig Graf–Apostoliekenstraat, was onmiddellijk enthousiast.

'We willen als Turnhoutse school graag samenwerken met de Lerarenopleiding van Thomas More. We zetten als school dit jaar extra in op taal. Door een verhaal tot leven wekken op een locatie in Turnhout werken de studenten op een andere manier aan taal met onze kinderen.

Daar leren onze kinderen heel veel uit. En ze ontdekken nieuwe en voor hen vaak onbekende plekken in de stad. We hebben er samen over gewaakt dat alles verloopt volgens de geldende coronamaatregelen, zodat de leerlingen in een veilige omgeving kunnen leren.'

Daniëlle Schuurmans, docent aan de Lerarenopleiding Lager onderwijs vult aan: 'Leraar worden, dat doe je samen. Onze studenten worden vanaf de eerste dag vertrouwd gemaakt met teamteachen. Voor dit project werden ze ingedeeld in talentgroepen.

De muziekknappe groep werkt een leeractiviteit uit in café Chaos, de beweegknappe groep trekt naar het skatepark, de natuurknappe groep kan terecht in Beeldenpark de Wending en de rekenknappe groep gaat aan de slag in het Speelkaartenmuseum.

Om op een andere manier les te geven moet je creatief zijn en platgetreden paden verlaten. Gelukkig kunnen wij rekenen op de stadsdiensten en op een breed netwerk van Turnhoutse en heel wat andere basisscholen.'