"Ik ben hier nog geen enkele dag tegen mijn zin naartoe gekomen."

Binnen het project 'Herstelboerderij 2.0' gaan mensen die de strijd moeten aangaan tegen kanker aan de slag op een tuin- of landbouwbedrijf. Dat LEADER-project wordt getrokken door Welzijnszorg Kempen en onderzoeksgroep Mobilab & Care van Thomas More.

"Na het succes van de eerste herstelboerderijen, wilden we dit niet loslaten. Met het verschil dat we in dit vervolg de focus leggen op oncologische patiënten en naast landbouwbedrijven ook tuinbouwbedrijven betrekken", zegt Eric Nysmans, directeur Welzijnszorg Kempen.

Hoofd leeg en voederbakken vol

"Ik kan mijn gedachten hier eindelijk afzetten en dat lukt me anders niet. Ik heb dat nodig want anders breek ik", zegt deelneemster Ann. Zij is een van de deelnemers op de schapenboerderij van boer Benny in Kasterlee.

Daar voederen ze de schapen, kuisen ze de stallen, scheppen ze hooi, geven ze de lammetjes te eten... Met eenvoudige taken maken ze hun lichaam terug sterker. Toch is werken verre van het enige doel op de boerderij. Deelnemers mogen dus niet gezien worden als volwaardige werkkracht, maar dat doet er hier eigenlijk niet toe, zegt Benny De Busser van De Schaapskooi: "De waardering die je krijgt van de mensen die hier komen herstellen op de boerderij is echt hartverwarmend.

Je steekt er wel wat tijd in, maar de vriendschap die je terugkrijgt, maakt dat zeker goed."

Wenen is toegestaan

"Wij begrijpen elkaar zonder dat we iets moeten zeggen;" zegt deelneemster Hild. "Mensen houden hun kanker ook vaak verborgen en hier weet je dat je in hetzelfde schuitje zit." Buiten werken op de boerderij worden er dus ook heel wat koffietjes gedronken.

"Je mag hier wenen, je mag hier ziek zijn, hier moet niks", zegt deelneemster Ann. Dat is ook de slagzin van het project: 'Niets moet en alles mag.' Wanneer deelnemers nood hebben aan een lange babbel, dan is dat zo, worden er even geen taken uitgevoerd en is dat geen probleem.

Tips & tricks van de ergotherapeut

Tijdens de sessies op het land- of tuinbouwbedrijf is er meermaals een ergotherapeut aanwezig. Die zorgt ervoor dat de handelingen niet te belastend zijn, past de taken aan op maat en raadt hulpmiddelen aan waar nodig.

"Voor Hild was werken met de schop en vegen bijvoorbeeld heel vermoeiend. Door enkele aanpassingen aan haar houding en met door haar benen te gaan, heeft ze nu veel minder last en die tips past ze nu ook thuis toe," zegt Tessa Delien, ergotherapeut en onderzoeker Mobilab & Care (Thomas More).

Van tussen de schapen naar tussen de mensen

Het project heeft als doel om deelnemers terug klaar te stomen voor het drukke leven. Ze hebben vaak langere tijd geschipperd tussen hun huis en het ziekenhuis en de stap naar buiten is moeilijk.

Ze voelen zich soms bekeken door hun ziekte. Op de boerderij is dat niet het geval en dat maakt de stap wat kleiner. Hild: "Wanneer ik buitenkwam, voelde ik me bekeken en door herstelboerderijen is dat gevoel sterk verminderd."