CoroCare - beter voorbereid op een nieuwe pandemie

In de strijd tegen het coronavirus staan verpleeg- en zorgkundigen in de frontlinie. Hoe hebben zij de eerste epidemiegolf ervaren? Waar liepen ze tegenaan en wat kunnen we daaruit leren?

Op deze vragen wil de onderzoeksgroep Toegankelijke Zorg van Thomas More-hogeschool en de Universiteit Antwerpen een antwoord bieden. Om adviezen voor de toekomst te formuleren, verzamelen zij getuigenissen van verpleeg- en zorgkundigen in het onderzoeksproject CoroCare.

"In het woonzorgcentrum had ik contact met bewoners die symptomen van COVID-19 vertoonden. Dat voelde heel dubbel: ik was erg bezorgd over hun gezondheid, maar er was ook de angst om zelf besmet te raken en het virus in mijn gezin te introduceren.

Corona had een enorme invloed op de werking van het centrum. De extra veiligheidsmaatregelen zorgden voor een extra belasting voor de zorgverleners.
Dit is één fragment uit één van de getuigenissen van zorgverleners over die eerste dagen dat het COVID-19-virus ons land overrompelde.

Overal werden verpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners geconfronteerd met een nooit geziene crisis. Hun ervaringen en getuigenissen bevatten een enorme hoeveelheid interessante informatie. Hier willen de onderzoekers met het CoroCare-project mee aan de slag.

"We richten ons tot de verpleeg- en zorgkundigen die zorg verleenden aan COVID-19 patiënten binnen de Vlaamse ziekenhuizen en woonzorgcentra. En tot studenten die er tijdens de crisis stage liepen.

We willen ons oor te luisteren leggen en hun verhaal horen. Hoe hebben zij die periode ervaren? Hoe was hun werksituatie? Waar vonden zij steun?", aldus onderzoekster Els Wilbers.

Via een vragenlijst en online gesprekken willen de onderzoekers op zoek gaan naar antwoorden op deze vragen. Els Bryon: "Waar liepen zij tegenaan? Wat waren de noden op de werkvloer?

Die willen we detecteren en analyseren. Om uiteindelijk concrete beleidsadviezen te ontwikkelen voor de betrokken sectoren. Zodat we in de toekomst beter voorbereid zijn als zich een nieuwe pandemie aandient."

Voor de bewoners van het centrum die geen bezoek mochten ontvangen en dus in gedwongen afzondering zaten, was het gescheiden zijn van hun naasten heel moeilijk.

Wij waren de enigen met wie ze nog contact hadden: zorgverleners met handschoenen aan en een mondmasker op! Die noodzakelijke beschermingsmiddelen maakten het niet gemakkelijk om je empathische aanwezigheid te laten voelen. Integendeel!

Ze creëerden een afstand tussen ons als zorgverleners en de bewoners. De non-verbale communicatie viel grotendeels weg en liplezen lukte ook al niet meer voor de vaak hardhorige ouderen.

Vele ouderen voelden zich eenzaam. En als ik dan ook nog eens geen tijd voor hen kon maken, voelde dat niet goed."

Schrijf mee aan de toekomst van de zorg

Getuigenissen in welke vorm ook zijn welkom. Geschreven notities, videoboodschappen, dagboekfragmenten, reflecties achteraf... kunnen aan de onderzoekers worden doorgestuurd.

Geen notities gemaakt maar wel geïnteresseerd om jouw verhaal mondeling te delen? Ook dat kan. Geïnteresseerde deelnemers krijgen een vragenlijst toegestuurd. Op basis daarvan maken de onderzoekers een representatieve selectie van zorgverleners die uitgenodigd worden voor een online gesprek.

Beide onderzoekers benadrukken dat alles verloopt met het grootste respect voor de privacy(*): persoonlijke gegevens blijven geheim, zowel tijdens als na het onderzoek. Deelnemers zijn niet verplicht om op eender welke vraag te antwoorden en kunnen te allen tijde besluiten om hun medewerking te beëindigen.

Wens je meer informatie? Of wil je meeschrijven aan de toekomst van de zorg door deel te nemen aan dit onderzoek? Neem dan contact op met onderzoeker Els Wilbers via 015 68 87 68 of els.wilbers@thomasmore.be.