De combinatie arbeid en gezin lukt het best wanneer werkuren en -plaats zo flexibel mogelijk kunnen ingevuld worden. Vanuit deze visie ontwikkelde Nathalie Bijnens uit Turnhout het TIA-project. TIA staat voor `Thuistalent In Actie’. Door het aanbieden van flexibele werkopdrachten wil het project de drempel naar de arbeidsmarkt voor huismoeders en - vaders verlagen. 

“Na een periode thuis met de vier kinderen, was het vinden van een combineerbare en boeiende job een hele uitdaging”, begint Nathalie Bijnens haar verhaal. “Hoe langer ik zou wachten, hoe kleiner de kans op interessant werk. Hoe kon ik werkervaring opdoen en mijn professioneel netwerk verder uitbouwen, zonder de zorg voor de kinderen volledig uit handen te geven?”

Nathalie Bijnens merkte dat ze niet de enige was die met dit probleem zat. Overtuigd van de nieuwe mogelijkheden die de digitale wereld biedt, en gesteund door SPK vzw, schreef ze het innovatief project “TIA” voor het Europees Sociaal Fonds (ESF). Samen met SPK vzw en partners VDAB Antwerpen, VOKA Kempen, SERR-RESOC Kempen, Randstad en het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten worden nu een website en digitale vacaturedatabank voor herintreders uitgewerkt.

Het verschil met andere vacaturedatabanken is dat TIA zich specifiek richt tot mensen die opnieuw aan de slag willen na een tijdje thuis om voor de kinderen of andere familieleden te zorgen.

TIA-jobs verschillen van de “klassieke jobs”, in dat opzicht dat het vooral gaat om kortlopende opdrachten of deeltijds werk, dat bovendien qua arbeidsvoorwaarden interessant is voor moeders en vaders. Het accent ligt op flexibiliteit in tijd en plaats. Wat werkuren betreft, vind je bij TIA bijvoorbeeld werk dat binnen de schooluren kan uitgevoerd worden (schoolbelcontracten) of contracten met variabele uurroosters (om bijvoorbeeld tegemoet te komen aan ouders met een co-ouderschapsregeling). TIA mikt ook op een vlotte bereikbaarheid van de werkplek en op werk dat van thuis uit kan uitgevoerd worden. Daarnaast gaat TIA op zoek naar kwaliteitsvolle jobs die aansluiten bij de ervaring, vaardigheden en interesses van de thuistalenten.

“TIA richt zich in eerste instantie tot huismoeders en -vaders zonder werkloosheidsuitkering, omdat er voor hen op dit moment geen specifieke dienstverlening is.” zegt Nathalie. In de toekomst zien de projectpartners wel uitbreidingsmogelijkheden naar andere doelgroepen bv. oudere werknemers of gepensioneerden die op een flexibele manier aan de slag kunnen en willen blijven.

TIA start als pilootproject in de regio Kempen. Via deze link http://thuistalent.tiawerkt.be kunnen geïnteresseerden zich nu registreren en worden zij door TIA-medewerkers geholpen bij het vinden van de ideale flexibele job.

“De vacatures die we binnenkrijgen komen uit zeer diverse sectoren en zijn zowel voor hoog-, midden- als laaggeschoolden interessant.” getuigt Nathalie.    Vanaf september zal het project zijn toepassing krijgen in heel Vlaanderen en zullen werkgevers en thuistalenten elkaar kunnen vinden op het vernieuwde digitale TIA platform.  

Infomomenten voor thuistalenten in Antwerpen:

5/9 om 14u,

10/9 om 10u

19/9 om 18u30.

Inschrijven kan via de SPK-website (Activiteiten).   Meer info op www.tiawerkt.be of contacteer:

Anke Esch of Tanja Camps (SPK vzw)  Tel. 014/71 11 10  info@tiawerkt.be