Sinds 2001 zet Landelijke Gilden telkens één dorp in elke Vlaamse provincie in de kijker. In de provincie Antwerpen is dat dit jaar TIELEN. Het concept Dorp in de kijker brengt alle kleine dingen van het dorp samen en laat ze zien aan de dorpsbewoners en nieuwsgierigen.

Het aantal dorpsbewoners dat zich uitleeft in een hobby of vereniging is niet te tellen. "Dorp in de kijker", een initiatief van de Landelijke Gilden dat dit jaar al aan zijn zeventiende editie toe is, speelt daarop in met een eenvoudig concept: breng alle kleine dingen van het dorp samen en laat ze, door samenwerking met andere verenigingen, zien aan de dorpsbewoners en alle nieuwsgierigen.

Het resultaat is telkens verrassend. Ook dit jaar worden enkele schitterende dorpen uit de anonimiteit gehaald en als voorbeeld gesteld. De leden en bestuursleden van de lokale landelijke gilden zijn de motor van deze actie. Ongedwongen, maar zeer duidelijk, verbeteren ze hiermee de sociale samenhang in hun dorp.

De vier andere dorpen voor 2017 zijn: Godveerdegem (Oost-Vlaanderen), Bocholt-Kaulille (Limburg), Passendale (West-Vlaanderen) en Malderen (Vlaams-Brabant). Ze treden daarmee in de voetsporen van de ongeveer 70 andere dorpen, die het hun de voorbije jaren hebben voorgedaan.

Landelijke Gilde Tielen
Landelijke Gilde Tielen bestaat uit een dynamische ploeg van 18 bestuursleden. Doorheen het jaar bieden zij de ruim 170 leden en hun gezinnen een ruim en gevarieerd programma aan. Tielen is één van de drie deelgemeentes van de gemeente Kasterlee.

Tielen staat ook bekend als muziekdorp en de gemeente waar de para's en het Ijsboerke zich thuis voelen. Tielen heeft een bruisend verenigingsleven, wat we in kader van "Dorp in de kijker" letterlijk en figuurlijk in de kijker willen zetten. In 2017 viert de gilde eveneens haar 100 jarig bestaan. Ook deze verjaardag zal uiteraard de nodige aandacht krijgen.

Programma Dorp in de kijker:
Vrijdag 10 maart 2017 : Academische zitting 'Tielen, Dorp in de kijker' en opening van fototentoonstelling '100 jaar Landelijke Gilde Tielen' in het OC te Tielen
Zaterdag 11 maart 2017 : Dorpsontbijt in het OC te Tielen
Zaterdag 15 april 2017 : Dauwwandeling met vertrek en aankomst aan het KLJ-lokaal te Tielen
Zondag 17 september 2017 : Dag van de landbouw in en aan het melkveebedrijf van de familie Guns te Mazel in Tielen.
Dinsdag 31 oktober 2017 : 'Dorp in Vuur en Vlam' – lichtjeswandeling doorheen het dorp van Tielen met vertrek en aankomst aan het OC te Tielen
Vrijdag 22 en Zaterdag 23 december : Kerstspel in het OC te Tielen

Over Landelijke Gilden
Landelijke Gilden groepeert in Vlaanderen 67.000 plattelandsbewoners en hun gezin in bijna negenhonderd plaatselijke afdelingen. Het is een krachtige sociale beweging met 6.700 vrijwillige bestuursleden die zich inzetten voor de uitbouw van dorp en platteland.

In Antwerpen telt Landelijke Gilden meer dan 14.000 leden, verspreid over 152 afdelingen. Landelijke Gilde Tielen is één van deze afdelingen.

Meer info: Gert Storms, Voorzitter Landelijke Gilde Tielen, (0476) 56 89 38