Kempenaar Luc Van Looy is vereerd dat paus Franciscus hem tot kardinaal gaat benoemen in augustus. Dat vertelde hij op Radio 2 in Antwerpen. "Het is zeker een erkenning voor het werk dat iemand gedaan heeft." Hij woonde ook 20 jaar in Rome. "Ik had daar toen ook een accordeon en die staat daar nog."

Het grote publiek kent Luc Van Looy als voormalig bisschop in Gent, maar hij is afkomstig van Tielen.

"Er wonen nog verschillende familieleden", vertelt hij. "Ik kom dus nog geregeld in Tielen, in Herentals. De heimat roept af en toe." (VRTNWS)

Tielenaar Monseigneur Luc Van Looy

Monseigneur Luc Van Looy werd 81 jaar geleden geboren in Tielen in het gezin van 'meester' August Van Looy en Margrit Gevers, en heeft zijn hele leven in dienst gestaan van de Rooms-Katholieke Kerk.

Hij was o.a. vele jaren actief als missionaris in Zuid-Korea, waar hij coördinator studentenpastoraal voor heel Oost-Azië werd. Als Salesiaan werkte hij vervolgens vele jaren aan het Vaticaan in Rome in het generaal huis van de Salesianen van Don Bosco, waarvan hij in 1996 vicaris-generaal werd.

In 2004 keerde hij terug naar ons land. Want toen werd hij in Gent in de Sint-Baafskathedraal tot 30e bisschop van het bisdom Gent gewijd. Deze pastorale functie bekleedde hij tot hij in 2018 met emiraat ging.

De benoeming tot kardinaal is een belangrijke erkenning voor zijn levenswerk. "Het is de eerste maal dat dit een geboren en getogen inwoner van onze gemeente te beurt valt. En als bestuur van Kasterlee zijn we daarop ook echt wel trots," zegt burgemeester Ward Kennes. Luc Van Looy woont intussen al een hele tijd niet meer in Tielen.

"Maar regelmatig keert hij toch terug naar zijn heimat op bezoek bij zijn familie en vele bekenden. Tielen blijft hem beschouwen als iemand van hier," verzekeren de Tielense schepenen Gert Storms en Walter Van Baelen.

Het college van burgemeester en schepenen van Kasterlee wenst haar gewezen inwoner van harte proficiat met de 'creatie tot kardinaal', zoals dit in het kerkelijke jargon wordt genoemd.

De plechtigheid in Rome waarop dit gebeurt, zal eind augustus plaatsvinden.'