Bij een visuele controle van het zwemwater op het Oostappen vakantiepark Zilverstrand stelde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op 22 augustus een verdachte drijflaag vast. Mogelijk gaat het om blauwalg of de cyanobacterie.

De VMM nam een waterstaal en bekijkt nu of het water ook effectief besmet is. In afwachting hiervan wordt een zwem- en recreatieverbod afgekondigd in de vijver van het Zilverstrand. Het verbod geldt totdat het uitdrukkelijk wordt opgeheven.

De Vlaamse Milieumaatschappij controleert het zwemwater van onze recreatiedomeinen dagelijks. Bij een visuele controle op maandag 22 augustus, werd een verdachte drijflaag vastgesteld. Om uit te sluiten of het over blauwalg of de cyanobacterie gaat, onderzoekt de VMM een waterstaal. Op advies van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid kondigt het gemeentebestuur een zwem- en recreatieverbod af.

Wat is blauwalg?

Cyanobacteriën of blauwalgen zijn bacteriën die drijvend aan het wateroppervlak een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag vormen op het water. Bij warm weer kunnen ze vooral in stilstaand, voedselrijk oppervlaktewater woekeren.

Als de olieachtige laag op het water dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en komen er stoffen vrij die klachten kunnen veroorzaken. Dit enkel wanneer het om hoge concentraties gaat.

Mogelijke klachten

Zwemmers die in aanraking kwamen met het water, spoelen zich best goed af om huidirritaties te voorkomen. Klachten zoals diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn, luchtwegklachten en allergische reacties treden enkel op na inslikken van het water. De klachten beginnen binnen de twaalf uur en verdwijnen na enkele dagen vanzelf. Bij ernstige klachten raadpleeg je best je huisarts.

Meer informatie over blauwalg vind je op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij www.vmm.be.

Meer info: rampenambtenaar, 0479 71 37 89, rampenambtenaar@gemeentemol.be