U bent hier

Tijs Huygen (Morkhoven) verbaast in MTB marathon Neustadt ‘Sigma Sport Challenge’ (DE)

Herentals | Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen
10.08.2020 - 22.28u
Door: Mark Jaspers

Ook de moutainbikewereld is niet gespaard gebleven van de gevolgen van covid. Zo zijn er dit jaar alle geplande MTB marathon wedstrijden in België geannuleerd.

Tijs Huygen uit Morkhoven had voor 2020 specifiek 2 wedstrijden aangevinkt. Trans-alp 7 daagse in Italië en het Belgisch kampioenschap Marathon MTB in september.

Ook deze wedstrijden werden beide geschrapt, zodat er terug moest gekeken worden naar andere doelen voor dit jaar.

De eerste noemenswaardige marathon zou doorgaan op zondag 9 augustus in Neustadt an der Weinstrasse (DE).

Daar er zoveel wedstrijden zijn geannuleerd was hier een zeer sterk deelnemers-veld. Meerdere Europese professionele teams hadden zich hiervoor ingeschreven.

Covid

Vier dagen voor de race kreeg Tijs nog te horen dat deelnemers uit het Antwerpse covid getest moesten zijn. Hierdoor leek het dat ook deze marathon voor hem in 't water zou vallen.

Gelukkig waren de covid-papieren dan toch nog tijdig in orde om mogen deel te nemen. Ook was de start anders georganiseerd omwille van covid.

Elke minuut mocht er een groep van 10 vertrekken daar het anders een massastart is. Dit bleek achteraf niet in't voordeel van Tijs te zijn daar de 2 eerste groepen gestart waren  met de betere professionele teams en Tijs pas is gestart in de zesde groep waardoor hij de ganse race alleen op zichzelf was aangewezen.

Ook de bevoorrading was niet evident waardoor hij pas na anderhalf uur wedstrijd zijn eerste eigen drank kreeg aangeboden.

Tijdens de race voelde Tijs dat het goed zat. Het was een technisch parcours van 94 km met 2.330 hoogtemeter.

Daar hij niet vooraan is kunnen vertrekken heeft hij de ganse race enkel maar atleten ingehaald. Uiteindelijk werd hij 1e amateur (= niet prof) en 1e belg met een verdienstelijke 10e plaats.

Tijs is dit jaar voor't eerst met een trainer aan't werk en dit loont.

De overwinning ging naar de tweevoudige wereldkampioen Alban Lakata uit Oostenrijk van het team Bulls, tweede en derde Belg waren Bram Saeys die achttiende werd en Kevin Van Hoovels die naar een mooie 23e plaats reed.

Volgende MTB marathon wedstrijd waar Tijs wil naartoe werken is de Vulkanbike Eifel marathon in Daun op 12 september.'  Peter/Nnieuws.

imageMeer nieuws

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals 26.01.2021 - 17.06u reading time7min

Gratis kaartjes voor uw coronahelden

Wilt u uw coronaheld(en) bedanken met een origineel wenskaartje? Vraag dan een gratis pakketje van vier kaartjes aan via www.herentals.be/coronahelden of haal het op bij · de dienst toerisme (Grote Markt 35) · de KringKruidenier (Lierseweg 132) · de bibliotheek in Herentals (Gildelaan 13) · de bibliotheek in Noorderwijk (Ring 26).

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto