Kasterlee stelde vanmorgen z'n eerste dorpsdichter voor: Tineke Lambreghts. Uit de 6 kandidaten wist zij de selectiejury het meest te bekoren met haar gedichten.

Tineke gaat vanaf 1 september als dorpsdichter aan de slag en zal gedurende 2 jaar regelmatig gedichten schrijven over de Kastelse eigenheid en inwoners.

"Toen ik het telefoontje kreeg dat ik gekozen was, was ik toch wel verrast! Het maakt me echt gelukkig want ik wou het zo graag!" zegt de 37-jarige Tineke.

Tineke woont pas sinds 2020 in Tielen, maar voelt zich toch al een trotse Tielenaar met een onvoorwaardelijke liefde voor de Kempen. Sinds haar zeven jaar schrijft ze al verhalen.

Vijftien jaar geleden begon Tineke met het schrijven van gedichten. In 2021 haalde ze bijna de finale van het Belgisch Kampioenschap Slam Poetry. "Ik voel me als een huurwoordenaar, geboren om te schrijven" zegt Tineke.

"Met veel grage goesting wil ik mijn vlotte woorden inzetten om deze mooie gemeente nog meer eindeloos te doen sprankelen, zoals een glaasje bubbels 's zomers in de avondzon".

"Het was zeker geen makkelijke taak om een dorpsdichter te selecteren. Alle zes de kandidaten leverden kwalitatief werk af" zegt jurylid en coördinator van de bibliotheek, Joachim Verhaegen. Hij voegt toe: "De ingezonden gedichten van Tineke bevatten een goede combinatie van klank en correct ritme. Dit maakt de gedichten enerzijds wervend en speels, en anderzijds wordt de diepgang ook niet vergeten. De gedichten bevatten prachtige zinnen die getuigen van echte woordkunst".

Het advies van de selectiejury om Tineke als eerste dorpsdichter te kiezen, werd unaniem gevolgd door het schepencollege. "We zullen snel met Tineke samenzitten om te bespreken hoe haar dichterschap in de toekomst concreet vorm kan krijgen" zegt schepen van cultuur Guy Van de Perre.

"We zochten een kandidaat die onze inwoners kan verbinden met zijn of haar liefde voor poëzie. Er bestaat geen twijfel dat we die kandidaat gevonden hebben in Tineke. Wij kijken uit naar haar eerste gedicht". Foto rr.