Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tinne Van der Straeten : 'Al 300.000 voorschotfacturen aangepast'

Tinne Van der Straeten

Drie weken na de aankondiging van het protocol dat minister van Energie Tinne Van der Straeten en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand waren overeengekomen met de energieleveranciers, zijn de eerste resultaten al zichtbaar.

Het protocol moet ervoor zorgen dat de voorschotfactuur beter en sneller wordt aangepast aan schommelende energieprijzen. Zo zullen energieleveranciers zelf voorschotverlagingen voorstellen aan de gezinnen die een variabel energiecontract hebben afgesloten toen de prijzen zeer hoog waren, tussen augustus en november 2022.

Ze gaan ook minstens driemaal per jaar berekenen of het gevraagde voorschot nog verantwoord is. Op die manier houden we het energiebudget van de consument onder controle en vermijden we verrassingen bij de eindafrekening. Intussen kregen meer dan 300.000 gezinnen een wijziging van de voorschotfactuur voorgesteld.

Al 300.000 consumenten geholpen

Heel wat energieleveranciers hebben al de afgelopen maand voorschotverlagingen toegepast in afwachting van de formele ondertekening van het protocol.

Zo zagen al meer dan 300.000 mensen hun voorschotfactuur gewijzigd. Hetzij direct gecontacteerd door hun energieleverancier, hetzij door een meer algemene campagne van hun leverancier. Op korte termijn zullen nog eens 200.000 klanten een voorschotwijziging voorgesteld krijgen.

Protocol

Dat is het gevolg van het protocol dat minister van Energie Tinne Van der Straeten en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand met de energieleveranciers op 1 februari zijn overeengekomen om de voorschotfactuur van de mensen zo dicht mogelijk te laten aansluiten bij de actuele prijzen. Een protocol biedt meer flexibiliteit waardoor de consument zo snel mogelijk geholpen wordt.

De gas- en elektriciteitsprijzen zijn sinds half december flink aan het dalen maar gezinnen voelen de pieken van een half jaar geleden nog steeds, toen de prijzen flirtten met 350 euro per MWh. Consumenten verwachten dat net zoals bij de hoge energieprijzen waar de voorschotfacturen fors stegen, bij de dalende trend de leveranciers een voorschotverlaging toepassen. Dit is echter niet steeds van toepassing en is tevens niet altijd in het belang van de consument.

Dinsdag werd de laatste handtekening onder het protocol gezet en hiermee verbinden de energieleveranciers zich ertoe hun klanten proactief tegen ten laatste 31 maart te contacteren met een aangepaste voorschotfactuur. Deze regeling geldt onder andere voor de gezinnen die een variabel energiecontract hebben afgesloten tussen augustus en november 2022 en zij die hebben aangegeven dat ze minder verbruikt hebben.

Om het verschil tussen het voorschot en de eindafrekening te verkleinen, zullen de energieleveranciers minstens driemaal per jaar een voorstel doen van aangepast voorschotbedrag voor consumenten bij wie dit volgens de individuele berekening noodzakelijk blijkt. Dit was nodig om de mensen weer ademruimte te geven.

Consumenten beter wapenen

De energieleveranciers zullen de consument ook beter informeren over de parameters die op zijn factuur van toepassing zijn zodat de consument zelf zijn voorschot beter kan begrijpen en checken. Bovendien kan de consument nu al zelf zijn verbruik ingeven om zo een realistisch voorschot te hebben en kan hij zelf een voorschotbedrag ingeven indien hij het voorstel van de leverancier niet accepteert.

Monitoring en evaluatie

Sectorfederatie FEBEG zal de nodige monitoringsgegevens bijhouden voor een zesmaandelijkse evaluatie. De eerste is voorzien in juni. Inbreuken op de bepalingen van het protocol zoals bv. het versturen van voorschotverlagingen op korte termijn, vallen onder het toezicht van de economische inspectie.

Alexia Bertrand, staatssecretaris voor Consumentenbescherming: “Bij dalende energieprijzen moet de daling zo snel mogelijk zichtbaar zijn op de voorschotfacturen van de consument. Als de voorschotfacturen kunnen stijgen bij hoge prijzen moeten ze ook kunnen dalen bij lagere prijzen op de markt. Dankzij het protocol dat we samen met de sector hebben afgesloten, werden intussen al meer dan 300.000 voorschotfacturen gewijzigd. Het is belangrijk dat we de consument beschermen en zorgen voor een eerlijke energiefactuur. Zo zullen de energieleveranciers voortaan sneller handelen om het budget van de consument onder controle te houden en hun communicatie personaliseren. Ik ben dan ook zeer tevreden dat we via dit protocol veel mensen kunnen helpen met een lagere voorschotfactuur.”

Tinne Van der Straeten

Deel dit artikel