Tinne Van der Straeten : 'De fundamenten zijn gelegd'
"20 procent! Zoveel méér groene stroom werd er in 2023 geproduceerd in Europa, vergeleken met 2022. Dat is ongezien. Nooit eerder maakten we zo veel stroom uit zon en wind", zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten.
"Elk jaar weer versnellen we de switch naar groene energie , naar meer energie in eigen handen en naar lagere energieprijzen . De bewijzen kom ik als energieminister elke dag tegen.
Een grote mijlpaal vond vorige week plaats, toen bracht ik een bezoek aan de werf voor ons energie-eiland op de Noordzee .
Energie-eiland? Hoe? Wat was dat ook alweer? Ik neem je even mee naar 2021:
Gedreven door de droom om van de Noordzee de grootste, duurzame elektriciteitscentrale van Europa maken, beslisten we in april 2021, tijdens de coronacrisis, om een energie-eiland te bouwen in onze Noordzee.
Een kunstmatig eiland dat elektriciteit van verschillende windparken in België, maar ook andere Noordzeelanden, verzamelt en die goedkope, groene stroom aan land brengt .
Een eiland op maat van het zeeleven , want onze Noordzee is een bron van biodiversiteit. Het eiland zal boven en onder water krioelen van het leven , dankzij stormmuren met richels voor vogels, oestermanden voor de platte Europese oester en een gigantisch stenentapijt met complexe randen waar verschillende diersoorten kunnen schuilen, rusten of eten. " Foto Tinne Van der Straeten rr
Een wereldprimeur
"Trots als een pauw stond ik vorige week te kijken naar de eerste van 23 gigantische betonblokken, de zogenaamde caissons, op de werf in Vlissingen. Die betonblokken samen zullen de buitenmuren vormen van ons energie-eiland . Ze zijn 30 meter breed, 57 meter lang en 30 meter hoog, en hebben een gewicht van 22.000 ton. Grote blokken dus, en dat is nodig, want het energie-eiland zal 24 voetbalvelden groot worden. Deze zomer nog zullen de eerste betonblokken per schip naar hun definitieve plek op de Noordzee gebracht worden.
Breng een virtueel bezoek aan de werf →
Van de eerste Zoom-vergadering in 2021 naar het eerste betonblok in 2024, tot een afgewerkt eiland in 2026.
Zo snel kan de energieswitch gaan. De weg naar meer hernieuwbaar ligt open. De oplossingen zijn er. Enkel met durf en daadkracht worden ze realiteit.", besluit Tinne Van der Straeten. Foto rr.