Binnenkort mogen winkeliers en winkelketens 's nachts in hun zaak personeel inzetten om online orders te verpakken. De sociale partners zijn het eens geraakt over dat principe. Al blijft de concrete uitwerking een zaak van de bedrijven zelf.

Akkoord over de principes

Twee weken geleden gingen werkgevers en vakbonden zonder akkoord over e-commerce in de handel uit elkaar, na maanden van moeizaam overleg. Tot gisteren, als bij toverslag, federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) een akkoord aankondigde: "Dit akkoord is een belangrijke stap", klonk het.

"De keuze voor de weg van het sociaal overleg loont. Alle sociale partners hebben dit akkoord ondertekend. Er is nu een stabiele en duurzame oplossing voor e-commerce. Elke onderneming kan nu op maat invulling geven aan deze kader-cao. Heel belangrijk is dat er door dit akkoord in de sectoren handel en distributie op korte termijn behoorlijk wat volwaardige jobs bijkomen.

Die sectoren stellen nu al, met uitzondering zelfs van de zelfstandige kleinhandel, 250.000 mensen tewerk."

Hete aardappel voor CAO-onderhandelingen

Toch moet de minister zelf toegeven dat het huiswerk daarmee nog niet af is: "Alle ondertekenende partijen engageren zich om op basis van de vandaag vastgelegde principes op het niveau van ondernemingen overeenkomsten af te sluiten die de ontwikkeling van e-commerce activiteiten mogelijk maken en jobs te creëren".

Of, zoals zakenkrant De Tijd het vandaag formuleert: "Het e-commerce-akkoord schuift de hete aardappel door naar de CAO-onderhandelingen."

De buit is met andere woorden nog niet binnen...

Jan Delfosse, de directeur-generaal van handelsfederatie Comeos, is niettemin optimistisch. "Het is belangrijk dat nachtwerk voortaan mogelijk wordt. Zo kunnen we vermijden dat er jobs verdwijnen uit België. Akkoorden smeden op bedrijfsniveau is zeker mogelijk", zegt hij aan de zakenkrant.

Ook Unizo klinkt tevreden: "Zowat 60% van de online bestellingen gebeurt tussen 15 uur en 24 uur. Wil je als verkoper het pakje de volgende dag bij de klant krijgen, dan moet de logistieke afhandeling 's nachts gebeuren.

Omdat dit in België niet mogelijk was, verschoof de e-commerceactiviteit – en de bijbehorende jobs – naar het buitenland.

Nu kunnen onze ondernemers opboksen tegen de concurrentie van het buitenland en komen er extra jobs in de e-commerce in ons land bij", zegt topman Karel Van Eetvelt.

In de logistieke sector, waartoe de bedrijven behoren die pakjes versturen vanuit grote centrale magazijnen, is er nog geen akkoord over soepelere e-commerceregels. (retaildetail)