U bent hier

Toch géén Palmenmarkt en kerstmarkt in Geel : 'Druk op de zorg is te groot'

Geel
21.11.2021 - 11.00u
Door: Herman Gezelle

De coronacijfers stijgen de voorbije dagen exponentieel in Geel. Ook het aantal opnames in Ziekenhuis Geel gaan de hoogte in. Ondanks de opschaling van het ziekenhuis naar fase 1B op vrijdag, zijn in Geel ondertussen alle voorbehouden coronabedden ingenomen.

'De cijfers zijn duidelijk', klint het bij het Geelse schepencollege.  'De stad ziet geen andere optie dan de grote najaarsevenementen Palmenmarkt en kerstmarkt Geel Wintert te schrappen.'

'Gisteren geloofden we nog om dit op een veilige manier te organiseren. Bij buitenactiviteiten is de viruscirculatie beperkt en we wilden de Gelenaars dit jaar 'hun' Palmenmarkt gunnen', zegt burgemeester Vera Celis.

'Maar de situatie in Geel is op zeer korte tijd echt de verkeerde kant opgegaan. Ons ziekenhuis heeft geen bedden meer vrij voor coronapatiënten. Na veelvuldig overleg met Ziekenhuis Geel en de medische experts kunnen we als stadsbestuur niet anders dan annuleren.

Zowel Palmenmarkt als de kerstmarkt brengen te veel volk op de been. Ik vind het ontzettend jammer voor alle mensen die hier zo naar uitkeken. Maar we moeten nu ingrijpen, en onze contacten zoveel mogelijk beperken om de druk op de zorg en ons ziekenhuis te doen afnemen.'

Curve blijft stijgen

In Geel testten gisteren 172 mensen positief op het coronavirus, de voorbije drie dagen 370 mensen, en de voorbije week meldt de Zorgatlas 694 positieve testen. In vergelijking met een week geleden zien we een stijging van 88,1 procent. Met een reproductiegetal van 1,990 verwachten de medische experts dat de curve de komende dagen steil omhoog blijft gaan.

Ook het ziekenhuis zag op enkele dagen tijd het aantal Covid-opnames verdubbelen.

Vrijdag schaalden de vier ziekenhuizen van Ziekenhuisnetwerk Kempen (Geel, Herentals, Mol, Turnhout) hun capaciteit voor coronapatiënten op naar fase 1B en werd niet-dringende zorg uitgesteld.

In Geel zijn ondertussen alle bedden volzet. In de andere ziekenhuizen is de situatie vergelijkbaar. Bovendien kampen de ziekenhuizen met veel personeelsuitval. In Ziekenhuis Geel is 10 tot 15 procent van het zorgpersoneel afwezig, voornamelijk door quarantaines.

Vanaf maandag 22 november worden niet-dringende ingrepen en behandelingen uitgesteld. Dat blijft de komende weken nog zeker het geval. Vermoedelijk volgt een verdere opschaling naar fase 2A in de loop van volgende week.

Wees voorzichtig

De stad roept dan ook op om voorzichtig te zijn en contacten te beperken. Probeer met grote groepen mensen zo veel mogelijk buiten af te spreken. Kan dat niet, draag dan een mondmasker, ventileer de ruimte ...

Wees extra voorzichtig in contact met ouderen of risicogroepen.

Palmenmarkt zou vrijdag 26 november van start gaan. De kerstmarkt Geel Wintert stond gepland tijdens twee weekends in december. Deze twee evenementen zijn alvast geschrapt. De komende dagen bekijkt de stad of er nog extra maatregelen nodig zijn.'

imageMeer nieuws

Telenet: 'Storingen tijdens geplande werken in Mechelen '

Telenet: 'Storingen tijdens geplande werken in Mechelen '
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 07.12.2021 - 10.53u

Maskers beschermen wel degelijk tegen corona, zelfs als ze niet helemaal correct worden gedragen

 Maskers beschermen wel degelijk tegen corona, zelfs als ze niet helemaal correct worden gedragen
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 06.12.2021 - 20.29u

Stakingspiket bij Mondelèz Belgium Biscuits Production (NV) Herentals

Stakingspiket bij Mondelèz Belgium Biscuits Production (NV) Herentals
Herentals | Nationaal | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.46u

Eurobiljetten krijgen make-over, (en iedereen mag mee bepalen hoe ze er zullen uit zien)

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland 06.12.2021 - 18.42u

Robert Walters : 'Een loonsverhoging vragen via Teams of Zoom: hoe doe je dat?'

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 06.12.2021 - 16.15u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto