De vakbonden bij McCain in Grobbendonk hebben vrijdagmiddag om 11.30u de poorten van het bedrijf met personenwagens geblokkeerd, omdat de herstructureringsgesprekken over de sluiting van de fabriek vastgelopen zijn. Het personeel is wel aan het werk.  De leveranciers geraken met hun lading echter niet binnen.  Dat gaat gevolgen hebben voor de productie.  O.a. McDonalds is grote klant van McCain.  De bevoorrading komt op korte termijn in het gedrang.

Midden januari raakte bekend dat McCain de fabriek in Grobbendonk wil sluiten om de productie te verhuizen naar dochterbedrijf Lutosa in de provincie Henegouwen. Daar kan de productie volgens McCain 25% goedkoper en is er mogelijkheid tot uitbreiding.

De sluiting leidt mogelijk tot het ontslag van 123 personeelsleden.

De afgelopen weken zaten vakbonden en directie samen voor onderhandelingen, maar die gesprekken raakten vrijdag geblokkeerd.

Stemming nu donderdag

De bonden en de directie zaten van 's ochtends vroeg tot 's avonds 22.30 uur rond de tafel. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een voorakkoord. Wat daar precies in staat, is nog niet bekend: de details over het ontwerpakkoord worden voorbehouden voor het personeel.

"Aanstaande donderdag wordt dit ontwerpakkoord voorgelegd aan het personeel. De werknemers kunnen dan over dit plan stemmen. De interne blokkade van de producten werd opgeheven", deelt het gemeenschappelijk vakbondsfront mee.

Foto's NNieuws.