Voortaan wordt het sociaal tarief buitenschoolse kinderopvang automatisch toegekend aan mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. Dat besliste de gemeenteraad tijdens de zitting van 18 december. Gezinnen die het financieel moeilijk hebben, moesten vroeger zelf een aanvraag indienen voor het sociaal tarief. Hiervan werd weinig gebruik gemaakt. Toch vingen we signalen op van gezinnen die geen gebruikmaken van de buitenschoolse kinderopvang omwille van financiële problemen. Een aanpassing in het huishoudelijk reglement van de buitenschoolse kinderopvang moet hieraan tegemoet komen.

In 2016 had 10,8 procent van alle kinderen tussen 0 en 14 jaar in onze gemeente recht op een verhoogde tegemoetkoming. Slechts 4 procent maakte hiervan gebruik. De ouderbijdragen van kinderen met recht op een sociaal tarief bedraagt nochtans 50 procent van de volledige bijdrage, een mooie korting die de kosten voor buitenschoolse kinderopvang draaglijker maken.

Aanvullende werkwijze

Het gemeentebestuur kiest naast de bestaande werkwijze nu ook voor het automatisch toekennen van het sociaal tarief via het recht op verhoogde tegemoetkoming. Het recht wordt nagegaan tijdens het intakegesprek met de dienst buitenschoolse kinderopvang aan de hand van een recent kleefbriefje van het ziekenfonds. Kom je in aanmerking, dan kan het OCMW een sociaal tarief aanvragen. De code op het kleefbriefje die eindigt op een 1 geeft recht op een verhoogde tegemoetkoming.

Meer info: dienst buitenschoolse kinderopvang, 014 33 05 31, bkomol@gemeentemol.be