De recent overleden Frans Vanlommel schenkt zijn volledige erfenis aan het gemeentebestuur. Als enige voorwaarde bepaalde Frans dat het geld moet besteed worden aan het onderhoud en herstellen van de 'Vijftien Kapellekens' in Achterbos om dit uniek historisch patrimonium in ere te houden. Het gemeentebestuur is verrast door dit zeldzame gebaar.

Frans Vanlommel woonde bij zijn overlijden in Woonzorgcentrum De Witte Meren. De man had geen kinderen. Op 3 december 2013 stelde hij een testament op waarbij hij al zijn bezittingen na overlijden nalaat aan de eigenaar en beheerder van de 'Vijftien Kapellekens' in Achterbos, in casu het gemeentebestuur.

Niemand binnen het gemeentebestuur of de werkgroep die actief is rond de 'Vijftien Kapellekens' was op de hoogte van dit voornemen van Frans om zijn erfenis te schenken aan dit beschermde monument van meer dan 200 jaar oud. Hij stond bekend als een devoot man.

Meer dan 950 000 euro

Hoeveel de erfenis exact bedraagt moet, na afhouding van enkele overblijvende facturen, nog berekend worden. Volgens voorlopige inschattingen gaat het zeker om meer dan 950 000 euro.

Zoals de wettelijke procedure het voorschrijft, beslist de gemeenteraad over het al dan niet aanvaarden van de schenking. Het college van burgemeester en schepenen is alvast ontroerd door dit gebaar en stelt aan de gemeenteraad in mei voor om de erfenis te aanvaarden.

Als de gemeenteraad dit advies volgt, dan wordt de erfenis binnen de gemeentelijke boekhouding als een voorziening geboekt. Deze voorziening kan – volledig volgens de wensen van Frans - alleen worden aangewend voor uitgaven die in verband staan met het herstellen of het onderhouden van de Vijftien Kapellekens.