Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Toekomst wekelijkse dierenmarkt Mol : “Onaangenaam verrast én hopen op snelle duidelijkheid”

Kippen

Het gemeentebestuur Mol reageert verrast op de melding in de media dat wekelijkse dierenmarkten zouden verboden worden volgens de nieuwe 'Vlaamse Codex Dierenwelzijn' van Ben Weyts (N-VA).

'We hopen op snelle duidelijkheid, zowel voor de talrijke bezoekers als onze professionele en particuliere marktkramers', klinkt het.

'Tijdens onze recente contacten met de afdeling dierenwelzijn van het Vlaams Departement Omgeving (Weyts - N-VA) over onze dierenmarkt werd over een mogelijk verbod door de betrokken verantwoordelijken met geen woord gerept. We ontvingen ook nooit enige vraag tot inspraak over deze materie.'

Triest einde of feestjaar?

'Het afschaffen van de Molse wekelijkse dierenmarkt zou een triest einde betekenen voor een traditie van bijna 140 jaar. Zo werkten we momenteel aan plannen om van 2024 een heus feestjaar te maken én wilden we met verschillende initiatieven – waaronder een geplande winterstop – onze markt een nieuw elan geven.

De dierenmarkt is ook voor onze lokale horeca van groot belang als toeristische trekpleister.'

Dierenwelzijn en -gezondheid

'Dierenwelzijn en -gezondheid vormden elke markt belangrijke aandachtspunten. Zo gelden er strikte regels en is op elke markt een dierenarts aanwezig voor controle en opvolging. Een gecontroleerde publieke markt biedt volgens onze visie mogelijk betere garanties voor het dierenwelzijn dan private verkoop.'

Kippen

Deel dit artikel